Guma de mestecat ajută la prevenirea cariilor dentare la copii: Adevărat sau Fals?

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Cristiano Silva/ Pexels
Fotografie de la Cristiano Silva/ Pexels

Mestecatul gumei fără zahăr este benefic pentru sănătatea bucală a celor mici. Numeroase studii arată că promovează secreția de salivă, neutralizează acizii orali și ajută la controlul bacteriilor din plăci. Haideți să descoperim mai multe despre acest aspect în articolul ce urmează. 



Guma de mestecat ajută la prevenirea cariilor dentare la copii atâta timp cât nu conține zahăr. Când minorii o mestecă, se mărește fluxul de salivă în gură. Acest lucru ajută la îndepărtarea reziduurilor alimentare și promovează curățarea cavității bucale.

În plus, unii dintre îndulcitorii care sunt utilizați pentru a îmbunătăți gustul gumei de mestecat au efecte benefice asupra dinților copiilor. 

În acest articol, vă vom spune în detaliu cum guma de mestecat ajută la prevenirea cariilor dentare la copii și ce ar trebui să țineți cont atunci când o alegeți pe cea potrivită. 

Guma de mestecat ajută la prevenirea cariilor dentare

Mestecatul gumei fără zahăr este benefic pentru sănătatea bucală a celor mici. Numeroase studii arată că promovează secreția de salivă, neutralizează acizii orali și ajută la controlul bacteriilor din plăci.

Pe de o parte, simplul fapt de a mesteca crește fluxul de salivă. În plus, secreția crescută a acestui fluid ajută la eliminarea resturilor alimentare și a altor deșeuri, prin urmare are efect de autocuratare.

Datorită capacității de tamponare a salivei, este posibil ca acizii produși de bacterii să fie neutralizați. Menținând pH-ul gurii stabil, se reduce posibilitatea de a dezvolta carii. În plus, creșterea salivației mărește prezența ionilor de fluor, calciu și fosfor în cavitatea bucală, astfel se promovează remineralizarea și întărirea smalțului dentar.

3. -imagine fara descriere- (pexels-mm-dental-8260438_31835700.jpg)

Foto: MM Dental/ Pexels

Pe de altă parte, guma fără zahăr ajută și la prevenirea cariilor dentare datorită conținutului unor ingrediente antibacteriene. Aceștia sunt îndulcitori artificiali, cum ar fi xilitolul și sorbitolul, care ajută la inhibarea creșterii bacteriilor dăunătoare.

Există studii care arată că guma de mestecat cu xilitol în mod regulat reduce cantitatea de placă bacteriană. Acest îndulcitor reduce, de asemenea, nivelurile de Streptococcus mutans din salivă.

Ce gumă de mestecat să alegi pentru a preveni cariile la copii

Cea mai potrivită gumă pentru copii este guma fără zahăr. Guma de mestecat cu zaharuri rafinate amenință sănătatea orală a copiilor, deoarece conține zaharoză și alți carbohidrați fermentabili, substanțe care favorizează bacteriile orale. Acești germeni produc acizi care demineralizează smalțul și dau naștere cariilor dentare.

Alte măsuri de luat în considerare pentru sănătatea orală

În timp ce administrarea copiilor fără zahăr de gumă ajută la prevenirea cariilor dentare, nu este un substitut pentru alte tratamente orale. Există și alte practici care trebuie susținute pentru a menține sănătatea orală a copilului, precum:

Igiena orală: este esențial pentru a evita cariile dentare.

Alimentația: alimentația celor mici trebuie să fie variabilă și cu o cantitate minimă de zaharuri rafinate și produse ultraprocesate.

Vizitați medicul dentist pediatru: Acest lucru trebuie făcut la fiecare șase luni. Controalele periodice la stomatolog vă ajută să vă mențineți gura sănătoasă și, dacă apare o problemă, identificați-o și tratați-o din timp.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel