Leucocite crescute în timpul sarcinii: La ce să fii atentă?

Data publicării:
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Creșterea globulelor albe din sânge este fiziologică în timpul sarcinii, deoarece în cele nouă luni masa sângelui crește, la fel ca și componentele sale corpusculare. 



Totuși, dacă valorile depășesc limitele unui anumit interval, profesionistul care urmărește gestația ar putea recomanda investigații mai aprofundate.

Printre numeroasele schimbări prin care trece o femeie în timpul sarcinii se numără și modificări care privesc sistemul cardiovascular și, în special, componentele sângelui. A avea un nivel ridicat de globule albe în timpul sarcinii este un eveniment destul de comun și este o afecțiune inofensivă dacă se încadrează într-un interval considerat fiziologic.

Dar este întotdeauna bine să evaluați această afecțiune cu un profesionist care urmărește gravida, deoarece prin respectarea valorilor și a oricăror simptome se va putea determina orice stări patologice și, în consecință, planul terapeutic potrivit. 

Leycocite crescute

Un număr crescut de leucocite indică o infecție de tip bacterian sau viral, cel mai adesea fiind vorba despre prima variantă. Celelalte cauze presupun, după cum am menționat, o boală autoimună, un sistem imunitar deficient și tulburare a sângelui. Simptomele experimentate concret pot include: durere de cap, amețeală și posibile simptome localizate (când e prezentă inflamația). Iată în continuare și valorile considerate normale pentru nivelul leucocitelor în sarcină:

• Adult sarcină negativă: 3.5 to 9.1X103/mm3X103/µl sau 3.5 to 9.1X109/L
• Sarcină trimestrul 1: 5.7 to 13.6X103/mm3X103/µl sau 5.7 to 13.6X109/L
• Sarcină trimestrul 2: 5.6 to 14.8X103/mm3X103/µl sau 5.6 to 14.8X109/L
• Sarcină trimestrul 3: 5.6 to 16.9X103/mm3X103/µl sau 5.6 to 16.9X109/L

Ce se întâmplă în sarcină în mod concret?

 Numărul de leucocite, în special neutrofilele, crește în mod natural în timpul sarcinii. Leucocitoza se datorează stresului psihologic imprimat de sarcină, în cel de-al treilea trimestru și travaliu ajungând la valori de 20-30. De altfel, și stresul travaliului în sine conduce la leucocitoză (chiar și în lipsa unei infecții), iar la câteva ore după naștere numărul de leucocite pentru femeile sănătoase a fost înregistrat între valorile 9,000 - 25,000/cumm. Până la 4 săptămâni post-partum valorile leucocitelor revin la cele similare femeilor sănătoase care nu sunt însărcinate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel