Limba copiilor indică starea lor de sănătate

Data publicării:
Fotografie de la Ivan Samkov/ Pexels
Fotografie de la Ivan Samkov/ Pexels

Culoarea și aspectul limbii spun multe despre starea de sănătate sau de boală a copiilor.Unele modificări ale limbii necesită o atenție deosebită deoarece ajută la identificarea posibilelor probleme de sănătate. Să vedem care sunt principalele simptome de ținut sub control într-un scurt ghid pentru părinți.

- Limba uscată este sinonimă cu deshidratare, probleme cu rinichii și diabet

- Limba albă indică faptul că o boală infecțioasă este în curs de desfășurare

- Limba roșie reprezintă inflamația sau lipsa vitaminei B12

- Limba de căpșuni (bază albă și puncte roșii) poate indica faptul că copilul are scarlatină

- Limba roz deschis poate indica anemie, lipsă de energie sau apărare imunitară scăzută.

Limba albă și uscată

Când limba copilului pare uscată și acoperită cu un strat subțire albicios, este posibil ca acesta să aibă febră sau o răceală.

De fapt, nasul înfundat tipic cauzat de o răceală îl face pe copil să respire pe gură. Saliva este redusă și limba se usucă.

De asemenea, deshidratarea asociată cu febră face ca limba să devină albă și uscată.

În unele cazuri aceste simptome sunt o caracteristică simplă a copilului, care în mod normal are o lipsă fiziologică de salivă în gură. La copiii mai mari se poate datora, în schimb, unei igiene orale proaste.

Limba roșie

În momentul în care ne confruntăm cu această problemă trebuie să apelăm la vitamina B pentru a o remedia. Așadar, limba roșie ne spune că nu dispunem de suficientă vitamina B12, adică cobalamină și de vitamina B9, numită și acid folic.

Limbă de căpșuni

Dacă limba arată ca o căpșună – limbă albicioasă și papilele gustative roșii strălucitoare – copilul dumneavoastră poate avea scarlatina. Cu toate acestea, rujeola și rubeola pot modifica, de asemenea, culoarea și suprafața limbii în acest fel.

Dacă observați că limba copilului dumneavoastră este „căpșună” și febra începe să crească, este important să contactați imediat medicul pediatru pentru a începe terapia cu antibiotice pentru a trata scarlatina.

Limbă roz 

Dacă limba este mai palidă decât de obicei, adică mai degrabă roz deschis decât roșu, micuțul tău probabil suferă de anemie. Câteva semne de avertizare suplimentare care pot confirma anemia sunt: ​​oboseala, epuizarea, apatia.

Avizul medicului pediatru este important, mai ales pentru a putea efectua analizele de sange necesare confirmarii diagnosticului.

Cum să păstrezi limba copiilor sănătoasă

O limbă sănătoasă are o culoare roz strălucitoare frumoasă, moale și umedă la atingere. Menținerea acesteia este esențială pentru a evita infecțiile, iritațiile și bolile.

Învățarea copiilor să aibă o igienă orală adecvată este foarte importantă. Ei trebuie să învețe să se spele pe dinți în mod corect și, de asemenea, să treacă periuța de dinți delicat peste limbă.

Pentru cei mici, care au încă putini dinți sau sunt în faza de dentiție, este suficient să treacă pe limba un tifon steril înmuiat în apă o data pe zi pentru a elimina eventualele impurități.Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate
Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience