Onicofagia: Un obicei periculos care deteriorează sănătatea orală a copiilor

Data publicării:
Fotografie de la Анастасия Триббиани/ Pexels
Fotografie de la Анастасия Триббиани/ Pexels

Onicofagia este numele dat obiceiului de a roade unghiile. Este un comportament compulsiv, inconștient, în care persoana își bagă mâinile în gură și își mușcă vârful degetelor.



Deși este un obicei care apare în orice moment al vieții, un articol din Jurnalul Științific de Stomatologie, UNITEPC, subliniază că este cel mai frecvent la copii, adolescenți și adulții tineri.

Același text indică faptul că este de obicei un obicei temporar și starea sa comportamentală patologică depinde de frecvența, intensitatea și durata acestuia.

Originea onicofagiei a fost legată de stres, anxietate sau nervozitate. În situațiile care provoacă neliniște la copii, gestul și acțiunea de a roade unghiile ar servi ca atenuatori de tensiune.

De fapt, într-un studiu publicat de Jurnalul Iranian de Științe Medicale, acest comportament este legat de momente de plictiseală sau de a trebui să rezolve o problemă dificilă.

2. -imagine fara descriere- (pexels-pavel-danilyuk-7055275_14026300.jpg)

Foto: Pavel Danilyuk/Pexels

Consecințele

Pe lângă daunele evidente pe care le suferă copiii la nivelul unghiilor și pielii din jurul lor, rosul unghiilor provoacă consecințe orale, atât dinților cât și altor structuri bucale.

Pentru a înțelege daunele pe care mușcatul unghiilor le poate cauza dinților copiilor, trebuie luat în considerare faptul că mâinile sunt întotdeauna în contact cu substanțe străine și agenți patogeni. Cu aceste membre, cei mici se raportează la lumea din jurul lor și, de multe ori, se murdăresc și se contaminează.

Virușii, bacteriile, paraziții și alte murdării rămase pe mâini intră în gură în momentul mușcării unghiilor. Pe de altă parte, există și o acțiune mecanică asupra suprafețelor dentare care poate uza smalțul și chiar poate inflama gingiile.

Să vedem în detaliu câteva dintre consecințele rosului unghiilor asupra sănătății bucale a copiilor.

Uzura smalțului dinților

Când copiii își mușcă unghiile în mod repetat și constant, ei exercită o presiune excesivă asupra dinților și astfel se uzează smalțul, care este țesutul protector dentar cel mai exterior.

În timp, pierderea prematură și continuă a smalțului provoacă sensibilitate și crește riscul cariilor dentare. 

3. -imagine fara descriere- (pexels-mm-dental-8260438_62712700.jpg)

Foto: MM Dental/ Pexels

Risc crescut de carii

Cariile sunt una dintre cele mai frecvente patologii ale gurii. Dezvoltarea lor este de obicei asociată cu o igienă orală deficitară care determină o colonizare bacteriană excesivă, responsabilă de fermentarea carbohidraților din dietă. Acest metabolism produce acizi care demineralizează țesuturile dure ale dintelui.

Potrivit unui studiu care a analizat prevalența cariilor la copiii cu onicofagie, roaderea unghiilor crește riscul ca copiii să dezvolte această boală la nivelul dinților din mai multe motive.

1. Uzura smalțului: așa cum am menționat deja, absența acestui strat protector crește susceptibilitatea dinților la demineralizare.

2. Transferul bacteriilor care se acumulează în unghii către gură: creșterea germenilor în gură alterează flora normală, favorizând creșterea bacteriilor cariogenice.

3. Permanența fragmentelor de unghii între dinți: îndepărtarea lor este dificilă cu periuța de dinți sau ața dentară, ceea ce favorizează acumularea bacteriilor în zonă.

Probleme de ocluzie

Obiceiul de a roși unghiile presupune aplicarea unor forțe constante și repetitive asupra dinților copiilor. Această presiune poate modifica creșterea maxilarului și alinierea dinților, cauzând probleme de mușcătură și malocluzie.

Leziuni ale gingiilor

Onicofagia nu afectează doar dinții copiilor, ci și gingiile acestora sunt expuse riscului. Unghiile pot răni, tăia și pot provoca răni în țesuturile gingiilor. Acest lucru provoacă inflamarea zonei, disconfort și chiar infecții din cauza pătrunderii bacteriilor prezente pe mâini.

Alterări temporo-mandibulare

Articulația temporo-mandibulară este afectată de mușcatul unghiilor. Solicitarea mecanică constantă cauzată de ronțăit poate modifica funcționarea acestuia. Acest lucru provoacă durere la mestecat și mișcări anormale ale maxilarului.

4. -imagine fara descriere- (pexels-rdne-stock-project-6182764_23153200.jpg)

Foto: RDNE Stock Project/ Pexels

Soluții pentru a opri roaderea unghiilor și pentru a avea grijă de dinții copiilor

Vorbește cu el despre importanța menținerii gurii sănătoase și despre cum mușcatul unghiilor îi dăunează dinților.

De asemenea, puteți ajuta copilul să identifice situațiile sau emoțiile care îl determină să își roadă unghiile. Începe să roadă unghiile în special când e stresat, plictisit sau nervos? Încercați să aflați ce declanșează acest comportament.

Alteori va fi pertinent să căutați ajutor profesional. Un psiholog pentru copii va fi capabil să abordeze obiceiul și să trateze stările de anxietate, depresie sau stres care pot fi cauzele acestui obicei.

Până când micuțul tău poate renunța la obicei, păstrarea unghiilor scurte și a mâinilor curate este o măsură care va reduce efectele negative asupra gurii. 

De asemenea, este recomandat să aveți o consultație cu medicul stomatolog pediatru pentru a confirma dacă există leziuni bucale și pentru a le rezolva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel