Prima sarcină: 10 întrebări și răspunsuri pentru viitoarele mămici

Data publicării:
Fotografie de la MART PRODUCTION/ Pexels
Fotografie de la MART PRODUCTION/ Pexels

A fi proaspătă mamă este sinonim cu îndoieli și incertitudini. Din acest motiv am selectat cele mai frecvente întrebări din prima sarcină și răspunsurile acestora. Cunoașterea unor lucruri dinainte vă va oferi o mai mare liniște sufletească și siguranță în această fază a noilor începuturi.



De la unele aspecte ale vieții de zi cu zi până la tipul de vizite la medic de care aveți nevoie. Subiectele sunt variate și numeroase. În continuare, vă împărtășim cele mai frecvente și relevante întrebări pe care o femeie și le pune la prima sarcină.

1. Ce analize medicale îmi voi face în timpul sarcinii?

Controalele medicale de bază includ consultații cu medicul dumneavoastră și 3 ecografii în săptămânile 12, 20 și 34. În plus, va trebui să faceți un test de sânge și un test de urină în fiecare trimestru.

Acestea sunt teste pentru o sarcină fără complicații. Dar pe baza istoricului familial, a evoluției și a timpului de gestație, se pot adăuga și alte analize.

Prima ecografie fetală este de obicei efectuată în primul trimestru pentru a confirma sarcina și pentru a estima cât timp sunteți însărcinată.

2. Cele mai frecvente întrebări: poți face activitate fizică sau sport?

În timpul sarcinii este sănătos să faci activitate fizică și sportivă, atâta timp cât nu este de înaltă performanță sau de impact mare. De exemplu, cel mai bine este să evitați anumite discipline precum schiul, Crossfit-ul sau alergarea pentru o competiție.

2. Fotografie... (pexels-mart-production-7089035_91262600.jpg)

Foto: Mart Production/ Pexels

Vă recomandăm să faceți o plimbare, înot, yoga sau pilates. Toate activitățile cu impact redus sau fără impact vă vor ajuta să vă relaxați și să vă întăriți mușchii spatelui, pelvisului și picioarelor. Acest lucru va fi foarte pozitiv în momentul nașterii.

3. Este posibil să urmați o dietă?

Sarcina este cel mai puțin potrivit moment pentru a ține o dietă, deoarece este necesar să existe un plan alimentar echilibrat și variat, care să includă întreaga piramidă nutrițională.

Dacă vrei să ai grijă de tine ca să nu te îngrași prea mult, consultă-ți medicul pentru a afla cum să-ți organizezi planul alimentar astfel încât să ai toți nutrienții esențiali pentru sănătatea ta și a bebelușului tău.

4. Câte kilograme veți lua în timpul sarcinii?

Acest lucru va depinde foarte mult de greutatea inițială la momentul sarcinii, dar o creștere între 9 și 12 kilograme este bine. Ginecologul dumneavoastră vă va spune care este parametrul corect pe baza stării dumneavoastră de sănătate și a istoricului medical anterior.

5. Poți întreține relații intime?

Cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră identifică o anumită problemă, nu ar trebui să aveți nicio problemă să faceți sex în timpul sarcinii.

6. Cele mai frecvente întrebări: ”Am o vacanță planificată, pot călători?”

Călătoria depinde de când vrei să o faci și de cât de departe mergi. Nu este recomandabil să faceți acest lucru între săptămânile 24 și 36, deoarece dacă aveți nevoie de îngrijiri medicale pentru travaliu prematur, veți fi departe de medicul dumneavoastră.

Dacă plecați în vacanță, căutați o destinație care să aibă asistență medicală la prețuri accesibile și în niciun caz să nu alegeți să mergeți în locuri izolate.

3. Fotografie... (pexels-mart-production-7088531_89868600.jpg)

Foto: Mart Production/ Pexels

7. Poți conduce?

Puteți conduce până când burta este la 25 de centimetri de volan. Când acea distanță se închide, nu mai este o situație sigură.

Pe de altă parte, nu este recomandat să conduci mai mult de 5 ore pe zi în timpul sarcinii. A fi imobilizat pentru o perioadă lungă de timp este rău pentru coloana vertebrală și pentru circulația sângelui la membrele inferioare.

8. ”Când voi începe să simt copilul?”

Proaspetele mame încep de obicei să simtă mișcarea copilului între săptămânile 15 și 18 de gestație. Cu toate acestea, nu există o regulă stabilită, deoarece fiecare sarcină este diferită.

9. Până când vei putea lucra?

În termeni generali, munca nu este riscantă pentru femeile însărcinate. În orice caz, va depinde de tipul de muncă pe care o prestați și de mediul în care lucrați.

Femeile însărcinate sunt protejate de legi speciale iar angajatorii sunt obligați să ia măsurile necesare pentru a asigura siguranța dumneavoastră și a bebelușului dumneavoastră. Din acest motiv, este important să raportați cât mai curând posibil situația dvs. de muncă.

10. ”Pot să-mi fac o radiografie?”

Expunerea la raze X nu este recomandată femeilor însărcinate, dar dacă este necesar, profesioniștii din domeniul sănătății sunt capabili să ia măsuri de precauție și să protejeze sănătatea bebelușului. Cu toate acestea, ori de câte ori este posibil, acest tip de studiu ar trebui amânat până după naștere.

Cu siguranță vor fi multe alte întrebări de pus, așa că vă sfătuim să vă consultați medicul. Ca în multe lucruri în viață, există oameni care, cu intenția de a ajuta, uneori dau sfaturi greșite sau care nu sunt compatibile cu cazul tău. Din acest motiv, cel mai bine este să apelați întotdeauna la surse de încredere cu orice întrebări.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel