Rețeta de Pască, încântarea mesei de Paște!

Data publicării:
Rețeta de Pască, încântarea mesei pascale! / FOTO: freepik.com@kriserdmann
Rețeta de Pască, încântarea mesei pascale! / FOTO: freepik.com@kriserdmann

Pasca este un cozonac tradițional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide, smântână etc. care se mănâncă de obicei la Paști de către creștinii ortodocși.



Odată cu sosirea sărbătorii Pascale, casele noastre se umplu de mirosul îmbietor al cozonacilor și al păștilor proaspăt scoși din cuptor. În fiecare an, această tradiție culinară aduce bucurie și încântare în familii și comunități. Pentru a celebra această ocazie specială, vă prezentăm o rețetă clasică și delicioasă de pască, care va încânta mesele de Paști ale celor dragi.

Ingrediente

- 500g făină
- 200g unt
- 200g zahăr
- 4 ouă
- 200g brânză de vaci
- Coaja rasă de la o lămâie
- 1 linguriță de esență de vanilie
- 1 linguriță de praf de copt
- 100g stafide (opțional)
- Oțet sau zeamă de lămâie pentru a înmuia stafidele (opțional)

Mod de preparare:

Sursa foto: freepik.comkriserdmann

Pasul 1: Pregătirea stafidelor 

- Dacă decideți să folosiți stafide în rețetă, înmuiați-le în oțet sau zeamă de lămâie pentru aproximativ 15-20 de minute, astfel încât să devină pufoase. După înmuiere, scurgeți-le și uscați-le ușor cu un șervețel de hârtie.

Pasul 2: Prepararea aluatului

1. Într-un bol mare, combinați făina cu praful de copt și zahărul.
2. Adăugați untul tăiat cubulețe și frecați cu vârfurile degetelor până când obțineți un amestec nisipos.
3. Adăugați ouăle, coaja rasă de lămâie și esența de vanilie. Amestecați bine până când obțineți un aluat omogen și elastic.
4. Împărțiți aluatul în două părți egale.

Pasul 3: Pregătirea umpluturii

1. Într-un alt bol, amestecați brânza de vaci cu ouăle și zahărul până când obțineți un amestec omogen și cremos.
2. Adăugați stafidele înmuiate, dacă le folosiți, și amestecați ușor pentru a le distribui uniform în umplutură.

Pasul 4: Asamblarea pascăi

1. Întindeți prima parte a aluatului într-o foaie subțire, pe o suprafață presărată cu făină, astfel încât să acopere fundul și marginile formei de copt.
2. Turnați umplutura pregătită de brânză deasupra aluatului întins.
3. Întindeți cealaltă parte a aluatului și acoperiți umplutura cu ea. Sigilați bine marginile pentru a preveni scurgerea umpluturii în timpul coacerii.

Pasul 5: Coacere

1. Încălziți cuptorul la 180°C (350°F).
2. Coaceți pască timp de aproximativ 40-50 de minute sau până când devine frumos rumenită și pufosă.
3. După ce este gata coaptă, lăsați pască să se răcească în formă timp de câteva minute înainte de a o scoate și a o tăia în felii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Rețete pentru întreaga familie





DC Media Group Audience
pixel