Romi Mihăescu despre primăriile care nu asigură buget însoțitorilor copiilor cu dizabilități: „Degeaba există banii, dacă nu există solicitare” / VIDEO

Data publicării:
Romi Mihăescu despre primăriile care nu asigură buget însoțitorilor copiilor cu dizabilități „Degeaba există banii, dacă nu există solicitare” FOTO: freepik.com
EXCLUSIV
Romi Mihăescu despre primăriile care nu asigură buget însoțitorilor copiilor cu dizabilități „Degeaba există banii, dacă nu există solicitare” FOTO: freepik.com

Programul național de tratament al surdității prin proteze auditive implantabile a fost lansat în urmă cu douăzeci de ani.



Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, în calitate de președinte al Comisiei pentru Sănătate din Senatul României, a vorbit în cadrul dezbaterii DC Media Group, „Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională”, despre sprijinul financiar pentru implantul Cohlear la copiii cu hipoacuzie.

Practic, dacă ar exista un buget pentru implant, nu s-ar mai duce o sumă considerabilă din buget pentru însoțitorii copiiilor cu această dizabilitate.

„Dincolo de partea de indemnizație sau partea de asistență socială pe care noi o suportăm ca gen de plată a asistentului personal care are grijă de copii, nu avem alte posibilități. De exemplu, tot ce înseamnă decontări, aparate, țin de Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, a spus în cadrul conferinței Romi Mihăescu, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

„Aceste plăți n-ar mai fi făcute, dacă ar fi protezat copilul, și n-ar mai avea nevoie de asistent și așa ar fi introdus și el în colectiv. Strict din punct de vedere al fondurilor ar fi o economie, ar putea fi dirijate resursele către alte tratament”, este remarca făcută de jurnalistul DCNews, Val Vâlcu.

Romi Mihăescu a explicat că problema ar fi la primării.

„Noi avem bani. Cine spune că nu avem greșește. Problema este că trebuie să se și dorească să fie cheltuiți. Conform legislației, în 30 de zile de la data în care o persoană se înscrie la primărie pentru a fi asistent social, primăria are obligația să asigure fonduri bugetare pentru plata acelei persoane. Dar plata nu integrală, doar de 10% pentru că 90% pleacă de la noi. Deci pentru cei 10%, unitățile administrativ teritoriale nu asigură buget. Degeaba există banii, dacă nu există solicitare”, a explicat președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, în cadrul dezbaterii DC Media Group - „Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională”.

Programul național de tratament al surdității prin proteze auditive implantabile a fost lansat în urmă cu douăzeci de ani.

URMĂRIȚI CONFERINȚA INTEGRAL: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel