Știai că mersul desculț îl face pe copilul tău mai inteligent? Dovedit științific!

Data publicării:
Știai că mersul desculț îl face pe copilul tău mai inteligent Dovedit științific! FOTO: freepik.com @werarea
Știai că mersul desculț îl face pe copilul tău mai inteligent Dovedit științific! FOTO: freepik.com @werarea

Există o creștere semnificativă a interesului părinților pentru stimularea timpurie a copiilor lor, cu obiectivul de a dezvolta și îmbunătăți abilitățile acestora în intervalul de vârstă 0-6 ani. În această perioadă importantă, dezvoltarea senzorială joacă un rol vital, iar tăvile senzoriale și alți stimuli care trezesc simțurile copiilor sunt deja binecunoscute. Cu toate acestea, este important să recunoaștem că picioarele joacă un rol mult mai important în captarea acestor stimuli decât am putea crede.



De fapt, specialiștii recomandă ca micuților să li se permită să meargă desculți ori de câte ori este posibil, deoarece acest lucru contribuie la dezvoltarea lor intelectuală. Este oare adevărat? „Cu siguranță, mersul desculț stimulează dezvoltarea cognitivă și îmbunătățește performanța intelectuală”, susține Enrique García Ruiz, un podiatru și membru Top Doctors. „Numeroase studii arată că copiii care merg desculți se dezvoltă mai rapid decât cei care poartă pantofi de la o vârstă fragedă, având un mai bun control neuromuscular și dezvoltând abilități sociale mai bune”.

Din acest motiv, este important ca picioarele copiilor să intre în contact cu suprafețe neregulate pentru a stimula senzațiile kinestezice și reflexele posturale, conform studiului intitulat „Podiatrie preventivă: copiii desculți sunt copiii mai inteligenți”, realizat în 2007 de către Isabel Gentil García, profesor de Nursing, Fizioterapie și Podologie la Universitatea Complutense din Madrid. „Copiii au nevoie de stimulare tactilă, de presiune și de suprafețe neregulate pentru a dezvolta propriocepția, pentru a îmbunătăți poziția articulațiilor și pentru a întări mușchii”.

Prin urmare, în studiul sus-menționat, se respinge categoric utilizarea încălțămintei pentru copiii care învață să meargă sau cei care tocmai au învățat să o facă. Pe de o parte, aceasta îi împiedică să experimenteze senzații importante, și adaugă o greutate inutilă picioarelor, care îi împiedică să se miște în mod natural. Pe de altă parte, încălțămintea poate provoca răni, făcând ca picioarele să lovească obiectele din jur. Copiii se nasc cu o sensibilitate mult mai mare în picioare decât în mâini, de aceea, gâdilatul picioarelor nou-născuților poate fi extrem de inconfortabil. De asemenea, în jurul vârstei de 7-8 luni, bebelușii încep să-și bage picioarele în gură. Contrar percepției unui adult, acest lucru este mai mult decât indicat, deoarece reprezintă un stimul important pentru dezvoltarea creierului.

Citește și Cele 5 tipuri de răni emoționale cu care se confruntă copiii. Psihologi: „Părinții trebuie să le identifice la timp!”

Încălțămintea ar trebui utilizată pentru protecție

Toate aceste informații ne sugerează că tendința majorității copiilor mici de a se descalța ori de câte ori au ocazia este justificată și poate fi considerată un mecanism de apărare. Prin urmare, încălțămintea ar trebui utilizată pentru protecție, cum ar fi în cazul temperaturilor scăzute în timpul iernii sau pentru a preveni rănirea picioarelor de obiecte mici aflate pe stradă. Nu există o vârstă definită pentru a încălța copiii, mai degrabă, cu cât întârzie mai mult să poarte pantofi, cu atât mai bine. Cu toate acestea, în medii nesigure, încălțămintea poate fi necesară pentru a proteja picioarele copiilor.

Un alt aspect important în promovarea dezvoltării cognitive a copiilor este mersul desculț, care aduce cu sine îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește propriocepția. Aceasta se traduce printr-un control mai precis asupra poziției corpului, a mișcărilor și a vitezei acestuia, conform explicațiilor oferite de podolog. Talpa piciorului, prin informațiile tactile pe care le furnizează copilului înainte de a învăța să meargă, devine un instrument esențial în coordonarea mișcărilor și menținerea echilibrului, două aspecte importante în atingerea fazei de marș, care reprezintă un moment semnificativ în dezvoltarea fiecărui copil.

2. -imagine fara descriere- (stiai-ca-mersul-descult-il-face-pe-copilul-tau-mai-inteligent-dovedit-stiintific-2_94403000.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @galitskaya

Talpa piciorului devine un instrument de învățare esențial

Este extrem de benefic să încurajați copilul să experimenteze diverse texturi cu talpa piciorului (sau să le atingă cu picioarele, dacă încă nu a învățat să meargă). De exemplu, puteți să-l lăsați să meargă pe pietre rotunjite pentru a evita orice posibilă deteriorare, pe iarbă sau pe nisip. De asemenea, este util să expunem copiii la diferite temperaturi ale solului, inclusiv la suprafețe mai reci și mai temperate. Aceste experiențe tactile variate îi ajută să își dezvolte simțurile și să își îmbunătățească abilitățile motorii, contribuind astfel la dezvoltarea lor generală.

Nu subestimați impactul benefic pe care mersul desculț și explorarea diferitelor texturi și temperaturi pot avea asupra dezvoltării cognitive a copilului dumneavoastră. Talpa piciorului devine un instrument de învățare esențial, ajutându-i să-și dezvolte coordonarea, echilibrul și propriocepția, pregătindu-i astfel calea pentru a atinge și depăși cu succes etapele importante în dezvoltarea lor.

Vezi și Copiii care fac sport zilnic tolerează mai bine stresul: „Au niveluri mai scăzute de cortizol în situații de presiune în comparație cu cei mai puțin activi”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Dezvoltare intelectuala





pixel