Vacanță cu profesori la pachet! Noul trend al părinților români care se tem de examenele ce urmează în noul an școlar. Vezi prețurile și ce spun specialiștii

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Vacanță cu profesori la pachet! Noul trend al părinților români care se tem de examenele ce urmează în noul an școlar. Vezi prețurile și ce spun specialiștii / FOTO: freepik.com @kostikova
EXCLUSIV
Vacanță cu profesori la pachet! Noul trend al părinților români care se tem de examenele ce urmează în noul an școlar. Vezi prețurile și ce spun specialiștii / FOTO: freepik.com @kostikova

Părinți români investesc până la 5.000 lei în tabere de vară care combină distracția cu ore susținute de matematică, română sau robotică. Am aflat cum funcționează, cine organizează și ce spun specialiștii.



Sunt părinți care nu pot concepe ca un copil să-și petreacă vacanța doar jucându-se, dormind până târziu și uitând de lecții. Iar frica de examene, în special Evaluarea Națională și Bacalaureatul, a creat o nouă modă: taberele de vacanță cu profesori, care îmbină distracția cu meditațiile, menite să prevină pierderea cunoștințelor și anxietatea copilului.

CITEȘTE ȘI Un nou tip de vacanță (scumpă!) atrage tot mai mulți părinți! Noua modă în parenting care întărește legătura părinte-copil

Tabere de vară în care copilul învață… dar se și distrează

În aceste tabere, copiii învață câteva ore pe zi, iar apoi au parte de activități recreative.

Cum arată o astfel de tabără?

Un exemplu din realitate: Nerdvana Summer Camps 2025, desfășurată la Casa Vlăsia (Snagov), cu profesori care predau intensiv matematică, fizică, informatică și limba română pentru elevii din clasele VII–XII.

Durata: 6 nopți, 5 zile

Program: 4‑6 ore/zi de curs + activități recreative (drumeții, jocuri, piscină)

Cost: între 4.000 și 5.000 lei.

Cât costă și ce includ pachetele

Pe piața din România, tariful pentru astfel de tabere variază între 2.500 lei (cursuri de engleză + activități la munte/mare) și peste 5.000 lei (program cu profesori suplimentari, cazare premium) 

De exemplu, taberele de engleză în limba maternă cu profesori nativi (ex. Springfield School) costă în jur de 2.550–2.600 lei.

SURSA FOTO: freepik.com @standret

De ce plătesc părinții sute sau mii de lei pentru o „vacanță cu profesori”?

„Am ales această tabără pentru fiica mea care intră în clasa a VIII-a. Mi se pare bine ca să nu uite materia și să primească o pregătire serioasă, dar și să se simtă bine”, povestește mama unei eleve pentru Părinți și Pitici.

Mulți părinți cred că fără această pregătire, copiii riscă să uite materia, iar examenul să îi ia prin surprindere. Mai ales că Evaluarea Națională și Bacalaureatul devin tot mai exigente, iar concurența este tot mai acerbă.

Atenție la echilibrul dintre învățat și relaxare!

Psihologii avertizează însă că „școala în vacanță” poate să nu fie soluția ideală pentru toți copiii.

„Copilul are nevoie și de timp să se relaxeze, să se joace, să-și încarce bateriile. Dacă totul devine un fel de școală prelungită, riscul de anxietate crește”, spune un psiholog educațional.

De aceea, taberele serioase combină orele de studiu cu activități recreative, pentru ca vacanța să nu devină un stres continuu.

O piață în creștere, cu prețuri pe măsură

Pe piața românească, astfel de tabere variază mult ca preț și ofertă. Sunt tabere de 6 zile cu profesori pentru materia de examen care costă între 2.500 și 5.000 de lei.

Pe lângă Nerdvana, mai sunt tabere de limbi străine sau robotică, organizate de școli private sau ONG-uri, toate gândite să aducă o valoare adăugată pe timpul vacanței.

Cât e prea mult?

Rămâne o întrebare: cât de mult e bine să învețe un copil în vacanță?

Pentru mulți părinți, răspunsul este simplu: totul cât mai mult, cât mai bine, pentru că examenul nu așteaptă.

Pentru specialiști însă, echilibrul este cheia: pregătirea serioasă trebuie să meargă mână în mână cu timpul pentru joacă și odihnă.

VEZI ȘI:

„Am antrenat copii care au fost admiși la Harvard, Stanford și Princeton”. „Cel mai bun sfat” pe care un profesor de elită îl dă părinților

Copilul tău va fi mai înțelept din punct de vedere emoțional dacă faci unul dintre aceste 3 lucruri

Psihologii le cer părinților și bunicilor să nu închidă niciodată ochii la aceste obiceiuri ale copiilor: „Pot reprezenta semnale de alarmă serioase!”

2 capcane ale „parentingului blând”, scoase la iveală de un psiholog al dezvoltării copiilor. Plus: expresia pe care părinții și bunicii ar trebui să o evite!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.







pixel