„Îți face părul să se ridice în cap”. Ecografia unui copil cu tulburare din spectrul alcoolismului fetal, un avertisment clar pentru toți părinții / FOTO

Data publicării:
„Îți face părul să se ridice în cap”. Ecografia unui copil cu tulburare din spectrul alcoolismului fetal, un avertisment clar pentru toți părinții. FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @Grinvalds
„Îți face părul să se ridice în cap”. Ecografia unui copil cu tulburare din spectrul alcoolismului fetal, un avertisment clar pentru toți părinții. FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @Grinvalds

O moașă cu experiență a vorbit despre importanța de a conștientiza femeile însărcinate că evitarea alcoolului și a tutunului în timpul sarcinii este esențială. 



„În timpul sarcinii și alăptării, toleranța zero la alcool!”, a avertizat moașa Charo Sánchez. Aceasta este și concluzia unui studiu derulat în 2018 de BCNatal, Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, și Hospital Clínic, care a analizat obiceiurile a 153 de femei însărcinate privind consumul de alcool și tutun.

Datele acestui studiu sunt, într-adevăr, înfricoșătoare: 42% dintre femei au recunoscut că au consumat alcool în timpul sarcinii în context social. Această cifră arată că mai este mult de lucru în ceea ce privește conștientizarea și educația în această privință. Charo Sánchez a explicat că această problemă se datorează unor credințe greșite, cum ar fi ideea că „un pic de alcool nu poate face rău” sau că organismul are nevoie de timp pentru a metaboliza alcoolul. Cu toate acestea, alcoolul trece în urină, lapte și placentă, afectând grav dezvoltarea fătului.

Citește și Părinți revoltați după un experiment inedit: Săptămâna de școală de 4 zile. Mamă: „Nu cred că va ajuta pe nimeni!”

Riscurile pentru sănătatea fătului și a mamei sunt foarte mari

Un alt mit pe care Charo Sánchez l-a abordat este cel legat de fumat. Multe femei cred că este mai bine să fumeze puțin decât să renunțe complet din cauza anxietății, dar acest lucru este o greșeală. Riscurile pentru sănătatea fătului și a mamei sunt foarte mari.

Consumul de alcool în timpul sarcinii poate avea consecințe grave asupra sănătății copilului nenăscut, inclusiv leziuni ireversibile ale organelor și dezvoltării creierului, provocând tulburarea din spectrul alcoolismului fetal (FASD). Acesta este un scenariu extrem de grav, în care bebelușul se confruntă cu probleme fizice, psihice, comportamentale sau de învățare. Mai mult decât atât, consumul de alcool în timpul sarcinii poate crește riscul de avort spontan.

Vezi și Un copil român de 10 ani, în comă indusă la câteva zile după ce s-ar fi lovit la școală: Părinții săi au sunat de urgență la 112

Aceste riscuri nu trebuie subestimate

În ceea ce privește alăptarea, este important să știi că alcoolul nu ar trebui consumat nici în această perioadă. Acest lucru se datorează faptului că poate duce la o reducere a reflexului de scădere a laptelui matern și poate avea consecințe grave, inclusiv cauzarea comei, convulsiilor sau chiar riscul de deces la sugar.

Charo Sánchez pledează pentru continuarea campaniilor de informare și prevenire la scară largă, similare celor care au fost implementate pentru conștientizarea efectelor negative ale fumatului în timpul sarcinii. Este important să educăm societatea și femeile însărcinate despre riscurile asociate consumului de alcool în această perioadă importantă. Cu toate că poate părea că consumul de alcool este inofensiv, este necesar să avem o abordare de toleranță zero. FASD poate avea consecințe devastatoare, iar conștientizarea acestor riscuri este esențială.

Imaginea unui bebeluș afectat, vizibil chiar la ecografie, ar trebui să fie un avertisment clar pentru toți că aceste riscuri nu trebuie subestimate.

2. -imagine fara descriere- (iti-face-parul-sa-se-ridice-in-cap--ecografia-unui-copil-cu-tulburare-din-spectrul-alcoolismului-fetal--un-avertisment-clar-pentru-toti-parintii--foto-2_22322100.jpg)

SURSA FOTO: captură abc.es/familia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel