Copilul vine acasă cu o notă proastă? Ce ar trebui să faci și ce nu, potrivit unui expert în neuroștiință și dezvoltare a micuților

Data publicării:
Copilul vine acasă cu o notă proastă? Ce ar trebui să faci și ce nu, potrivit unui expert în neuroștiință și dezvoltare a micuților / FOTO: freepik.com @simonova1407
Copilul vine acasă cu o notă proastă? Ce ar trebui să faci și ce nu, potrivit unui expert în neuroștiință și dezvoltare a micuților / FOTO: freepik.com @simonova1407

Notele și rezultatele examenelor pot ridica uneori provocări pentru părinți, transformându-se într-o experiență complexă. Când copilul vine acasă cu o notă mică, înainte de a intra în panică sau de a spune ceva regretabil, este important să reflectăm asupra modului în care reacționăm și să ne amintim de impactul pe care îl avem asupra copiilor noștri.

Expertul în neuroștiință și dezvoltare a copiilor Álvaro Bilbao subliniază necesitatea de a stabili limite și de a corecta comportamentul necorespunzător, fără a afecta stima de sine a copiilor noștri. Este esențial să le arătăm dragoste și o atitudine pozitivă, chiar și în momentele dificile. Corectarea trebuie să fie constructivă, iar copiii trebuie să înțeleagă că pot învăța din experiență, fără a-și pune în pericol încrederea în propria lor valoare.

Citește și Un neuropsiholog dezvăluie secretele părinților care oferă siguranță copiilor: Cele patru obiceiuri care fac diferența!

Mai bine evităm reacția impulsivă

În fața provocărilor legate de performanțele școlare ale copiilor noștri, reacțiile impulsive nu ne vor ghida spre niciun teritoriu confortabil sau constructiv. Mai degrabă decât să cedăm în fața momentelor tensionate, ar trebui să ne îndreptăm atenția către modul în care putem modela și gestiona situațiile dificile.

Recent a fost un caz în care o mamă a fost denunțată în instanță de către fiica sa, în legătură cu modul în care a reacționat la rezultatele școlare mai slabe ale acesteia. Tribunalul a decis că acuzațiile nu sunt fondate, dar povestea ne amintește că reacțiile noastre pot influența rezolvarea problemelor. Este mai bine să evităm izbucnirile necontrolate și, în loc să reacționăm pe loc, să ne acordăm timp pentru a reflecta și chiar pentru a face o autocritică constructivă, diferențiată de asumarea unor responsabilități care nu ne aparțin.

Un pas important este să ne îndreptăm către dialog, comunicând cu profesorii, tutorii sau școala pentru a discuta despre situația copilului nostru. În loc să cerem imediat schimbări sau să punem presiune asupra lor, ar trebui să abordăm problema într-un mod constructiv și deschis.

Este momentul să ne regândim așteptările noastre și să ne punem în locul copiilor noștri. O abordare mai blândă și prietenoasă poate fi mai eficientă în a-i ajuta să depășească dificultățile școlare. Arată-le că te preocupă progresul lor, fără a adăuga presiune sau furie, și subliniază sprijinul tău necondiționat. 

Dialog deschis și ascultare atentă

2. Copilul vi... (copilul-vine-acasa-cu-o-nota-proasta-ce-ar-trebui-sa-faci-si-ce-nu--potrivit-unui-expert-in-neurostiinta-si-dezvoltare-a-micutilor-2_27489800.jpg)

SURSA FOTO: pexels.com @Kindel Media

După primul impact al rezultatelor școlare mai slabe, este esențial să ne oprim și să inițiem un dialog sincer și deschis. A sosit momentul nu doar să vorbim, ci și să ascultăm cu atenție. În loc să căutăm vinovați, ar trebui să căutăm înțelegere.

Neuropsihologul încurajează pe toată lumea să își exprime versiunea, nu doar să o accepte pasiv, ci să înțeleagă motivațiile din spatele rezultatelor. Ce s-a întâmplat, care sunt obiectivele, cum decurge ziua, care este perspectiva lor asupra situației? Aceste întrebări ne pot oferi indicii esențiale pentru identificarea problemei.

Atitudinea copilului față de performanțele academice slabe poate dezvălui multe despre provocările cu care se confruntă. Este important să localizăm și să identificăm aceste probleme pentru a le putea rezolva. Încurajați efortul și timpul dedicat studiului mai mult decât rezultatele obținute, subliniind importanța „culturii efortului”. Aceasta va rămâne una dintre cele mai valoroase lecții pe care le vor învăța vreodată.

Este, de asemenea, un moment propice pentru a discuta despre planurile de viitor, motivații, preferințe și interese, fără a le influența. Acordați o atenție reală pasiunilor lor, astfel încât să se simtă responsabili. Prin acest dialog deschis, veți consolida nu doar conexiunea cu copiii voștri, ci și responsabilitatea lor în ceea ce privește progresul și greșelile în cadrul procesului educațional.

Vezi și Întrebările ideale pe care să le adresezi cadrelor didactice la ședința cu părinții. Claudia Chiru: „Nu poți să întrebi dacă e bun copilul!” / VIDEO

A sosit momentul să luăm măsuri

A sosit momentul să acționăm ferm, iar primul pas esențial este ca fiul sau fiica dumneavoastră să își asume responsabilitatea pentru rezultatele școlare. Eșecurile nu apar din senin; de obicei, se datorează faptului că elevul nu a dedicat suficient timp studiului, din diverse motive.

Cu toate acestea, este important ca rezultatele slabe să fie tratate nu doar cu consecințe, ci și cu o abordare sensibilă și constructivă, care să nu submineze legăturile dintre părinți și copii. Propunem soluții realiste, dar și motivaționale, pe care să le asume cu determinare.

Iată câteva direcții practice pentru a-i ajuta să-și îmbunătățească performanțele școlare, potrivit expertului în neuroștiință și dezvoltare a copiilor Álvaro Bilbao.

Program de studiu structurat: Sprijiniți-i să-și organizeze orele de studiu printr-un program bine pus la punct, care să le ofere o structură clară în cursul săptămânii.

Învățare independentă: Încurajați-i să dezvolte abilități de învățare independentă, oferindu-le instrumente pentru a investiga și înțelege singuri materialele, în paralel cu explicațiile profesorului.

Efort și recompensă: Reamintiți-le constant valoarea efortului depus și importanța recompenselor pe termen mediu sau lung, astfel încât să își mențină motivația.

Studiu acasă: Facilitați învățarea continuă acasă, conectând subiectele studiate la aspecte cotidiene, pentru a le oferi sens și relevanță.

Jocuri și provocări educaționale: Introduceți elemente de joacă în procesul de învățare, prin jocuri și provocări care se bazează pe teste de cunoștințe, sporind astfel motivația și angajamentul.

Dezbateri și exprimarea opiniei: Încurajați dezbaterile și exprimarea liberă a gândurilor, creând un mediu în care să-și poată împărtăși îndoielile și opiniile. Aceasta poate fi o modalitate eficientă de a-i stimula să descopere mai multe despre subiecte sau legături între diferitele domenii de studiu.Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: alvaro bilbao copii elevi note scoala
Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience