Prof. dr. univ. Dumitru Borțun trage un semnal de alarmă în ceea ce privește lectura atât în rândul tinerilor, cât și în privința cadrelor didactice.
Invitat în cadrul emisiunii de la DC Edu, emisiune moderată de Sorin Ivan, profesorul universitare a declarat că, din păcate, sunt mulți profesori, inclusiv de limba și literatura română, care nu prea „calcă” pe la bibliotecă. Motiv pentru care nu-și îndeamnă nici elevii de la clasă să o facă.
Potrivit profesorului, departe de idealurile educației, ne confruntăm cu un adevăr incomod: nu doar copiii au abandonat cartea, ci și o parte semnificativă a profesorilor.
“Lăsați-i pe elevi. Nici profesorii nu citesc. Sunt date obiective. Unii profesori, nu a măsurat nimeni până acum dacă sunt majoritate sau minoritate, dacă sunt marea majoritate sau mică minoritate, dar eu vă spun ce mi-au spus în conferințe directorii de biblioteci.
M-am întâlnit de mai mult ori cu directorii bibliotecilor județene din România și au spus ca nu prea au văzut profesori.
Profesorii nu intră în biblioteca. Din păcate, există o mare parte a profesorilor: și în mediul rural și in urbanul mic și mijlociu, dar și mare, ca nu mai citesc și nu vorbesc de profesorii de matematică și de fizică, ca poate au pus cartea în cui de prin clasa a XI-a, pentru că au spus că se pregătesc pentru matematică sau fizică, este vorba de profesori de științe umaniste, de limba și literatura română care nu mai citesc.
Și faptul cĂ nu au un exercițiu de lectură, nu-i obligă nici pe elevi să o facă și nu au această valoare de finalitate: lectura! Nu ești om dacă nu ai lecturi, pentru ca dacă nu ai lecturi nu ai structură de gândire și interpretare a realității”, a subliniat Prof. dr. univ. Dumitru Borțun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.