De ce părinții își împing copiii să participe la concursuri și olimpiade? Radu Leca: „Am două răspunsuri: al tatălui și al psihologului”

Data publicării:
De ce părinții își împing copiii să participe la concursuri și olimpiade Radu Leca „Am două răspunsuri al tatălui și al psihologului” / FOTO: freepik.com @REDfox
EXCLUSIV
De ce părinții își împing copiii să participe la concursuri și olimpiade Radu Leca „Am două răspunsuri al tatălui și al psihologului” / FOTO: freepik.com @REDfox

Psihologul Radu Leca, întrebat la Părinți Prezenți despre opinia sa cu privire la tendința părinților de a-și înscrie copiii la concursuri și olimpiade încă din clasele primare, a prezentat două puncte de vedere, reflectând atât reacția unui părinte, cât și a unui expert în psihologie.



„Am două răspunsuri: al tatălui și al psihologului.

Tatăl s-ar spune așa `Domnule, cât tâmpit poți să fii pe o scară de 1 la 10?`, `10, maxim!`”, a spus Radu Leca.

Radu Leca: „Părintele își acoperă multiplele vinovății pe care le simte în raport cu copilul”

Din punct de vedere psihologic, părinții pot încerca să-și compenseze propriile lor insecurități și temeri în ceea ce privește educația și succesul copiilor lor. Acest lucru se manifestă prin îndrumarea copiilor către activități și competiții academice care pot să nu aibă întotdeauna o valoare profundă sau să nu fie înțelese pe deplin de către copii.

„Psihologul vine și spune așa: cred că din punct de vedere al ideii de vinovăție, părintele își acoperă multiplele vinovății pe care le simte în raport cu copilul, obligându-l să participe la cursuri ce nu au valoare și evenimente academice ce nu le înțelege”.

În final, psihologul subliniază ironic că părinții ar putea să-și dea seama la un moment dat că această abordare nu este întotdeauna cea mai potrivită sau sănătoasă pentru dezvoltarea copiilor lor, deși acest moment de realizare poate să nu vină niciodată, întrucât presiunea socială și așteptările externe pot continua să îi influențeze.

Cu siguranță o să-și dea seama la un moment dat (niciodată!) de acest lucru”, a mai spus psihologul Radu Leca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel