„Lăsați copiii să se îmbrace singuri!” Un kinetoterapeut spune ce abilități importante dobândesc micuții atunci când fac acest lucru

Data publicării:
„Lăsați copiii să se îmbrace singuri!” Un kinetoterapeut spune ce abilități importante dobândesc micuții atunci când fac acest lucru / FOTO: freepik.com @rawpixel.com
„Lăsați copiii să se îmbrace singuri!” Un kinetoterapeut spune ce abilități importante dobândesc micuții atunci când fac acest lucru / FOTO: freepik.com @rawpixel.com

Odată ce copilul începe să meargă, să vorbească și să iasă din scutec, următorul pas este să învețe să se îmbrace singur. 



Kinetoterapeutul Augusta Franco spune că aceste activități sunt obiective de dezvoltare care înseamnă independență și oferă siguranță și încredere băiețelului sau fetiței tale. Însă, înainte de a se îmbrăca, bebelușii învață să se dezbrace. Este o acțiune care necesită mai puține abilități, așa că pot începe să o facă pe la 18 luni, mai ales dacă fiul sau fiica ta poartă haine fără nasturi, precum tricouri sau rochii.

De aceea este important să îi permiteți copilului să înceapă să se îmbrace singur, deoarece vor începe să stăpânească abilitățile pe care le-au lucrat încă de nou-născut, susține kinetoterapeutul. 

Citește și Trucul Montessori pentru ca micuții să învețe să pună corect pantofii în picioare. Această metodă NU dă greș niciodată! / VIDEO

Abilitățile pe care le dobândește un copil atunci când învață să se îmbrace singur

Această etapă nu este doar despre a-și acoperi corpul cu haine, ci și despre dezvoltarea unui set de abilități esențiale care îl vor însoți pe tot parcursul vieții.

Abilitățile motorii grosiere devin evidente în mișcările coordonate ale brațelor și picioarelor, necesare pentru a potrivi mânecile bluziței și picioarele pantalonilor, menținând în același timp echilibrul în timpul încălțării pantofilor. De asemenea, abilitățile motorii fine sunt stimulate, permițând utilizarea degetelor și a cleștelui pentru manipularea obiectelor mici, precum fermoare, nasturi și șireturi.

Pe plan cognitiv, această experiență contribuie la înțelegerea succesiunii îmbrăcămintei și la conștientizarea modului în care anotimpurile și temperatura influențează alegerile vestimentare.

Momentul în care copilul începe să se îmbrace singur se situează în jurul vârstei de 2,5 până la 3 ani. Așadar, atunci când vezi că micuțul tău atinge acest obiectiv, nu uita să-l feliciți și să îl aplauzi pentru realizările sale remarcabile. Este o etapă importantă în călătoria sa către independență.

Vezi și Aceasta este vârsta ideală pentru a-i învăța pe copii să mențină ordinea și curățenia acasă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Dezvoltare intelectuala





DC Media Group Audience
pixel