A fost dovedit științific: Dragostea maternă influențează dezvoltarea creierului copilului. Iată rezultatele studiului

Data publicării:
Fotografie de la Kristina Paukshtite/ Pexels
Fotografie de la Kristina Paukshtite/ Pexels

Cercetările de la Școala de Medicină a Universității din Washington au arătat că  copiii de vârstă școlară  care au beneficiat de îngrijire amoroasă din partea părinților lor în anii anteriori au un hipocampus mai dezvoltat. Hipocampul este o structură a creierului responsabilă cu gestionarea stresului și implicată în procesele de învățare și memorare.



Cercetarea în cauză, prima care a demonstrat o legătură între  îngrijirea maternă  și dezvoltarea unei anumite zone ale creierului, confirmă ceva destul de intuitiv: că părinții iubitori favorizează dezvoltarea unor indivizi care se adaptează mai bine la mediu și tolerează mai bine stresul.

Studiul, realizat cu ajutorul neuroimagisticii, a implicat copii cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani care participaseră deja la un studiu de evaluare a depresiei preșcolare în ultimii 5 ani.

Studiul a implicat observarea și înregistrarea cu atenție a interacțiunilor dintre copii și  părinți  în condiții stresante. Situațiile create experimental au simulat stresul trăit în mod normal de copii și părinți în cele mai frecvente situații cotidiene. Scopul sondajului a fost de a clasifica și evalua calitatea legăturii dintre copii și părinți.

Ei bine, studiul arată că copiii sănătoși crescuți de părinți competenți dezvoltă un hipocamp cu 10% mai eficient decât restul.

Atunci când organismul se confruntă cu condiții stresante, creierul activează sistemul nervos autonom, un sistem involuntar care controlează eliberarea hormonilor de stres. Acești hormoni ne ajută să facem față stresului prin creșterea ritmului cardiac și stimulând organismul să răspundă. Hipocampul este structura principală implicată în acest răspuns involuntar și joacă, de asemenea, un rol cheie în procesele de memorie și de învățare.

2. Fotografie... (pexels-anastasia-shuraeva-4079281_59962200.jpg)

Fotografie de la Anastasia Shuraeva/ Pexels

Mai multe studii anterioare sugeraseră că o  mamă care se îngrijește mai mult de copil ar putea promova dezvoltarea creierului acestuia, dar până acum nu existau dovezi empirice solide cu privire la schimbările neuroanatomice favorizate de îngrijirea iubitoare.

Luarea în considerare a ce și câte implicații are această descoperire la nivel social și cultural este inevitabil. Autorul cercetării susține că tații și mamele ar trebui să primească o pregătire specifică despre cum să-și îngrijească și să-și susțină copiii și ar trebui să cunoască cele mai elementare rudimente ale îngrijirii competente.

Este clar că acest lucru se întâmplă rar și că nu există efectiv, cel puțin în România, agenții publice și private dedicate în mod expres „educației parentale”. Cu toate acestea, necesitatea acestui tip de serviciu este din ce în ce mai evidentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Dezvoltare intelectuala





DC Media Group Audience
pixel