Ce rol are educatorul în educația timpurie

Data actualizării: | Data publicării:
Ce ROL are educatorul în educația timpurie / FOTO: freepik.com @
Ce ROL are educatorul în educația timpurie / FOTO: freepik.com @

Educația este o componentă fundamentală în dezvoltarea fiecărui individ, iar educatorii joacă un rol esențial în acest proces. Acești profesioniști nu doar transmit cunoștințe, ci și modelează comportamente, dezvoltă abilități și contribuie la formarea caracterului copiilor în etapele lor de creștere și învățare. Educația este o componentă fundamentală în dezvoltarea fiecărui individ, iar educatorii joacă un rol esențial în acest proces. Acești profesioniști nu doar transmit cunoștințe, ci și modelează comportamente, dezvoltă abilități și contribuie la formarea caracterului copiilor în etapele lor de creștere și învățare.

Rolul profesorului în educația timpurie este important din mai multe motive. În primul rând, în acești primi ani sunt stabilite bazele învățării și dezvoltării personale, de aceea este esențial să existe profesioniști pregătiți și dedicați, care să poată ghida eficient acest proces.

În plus, profesorul are o mare influență asupra dezvoltării abilităților sociale și emoționale ale copiilor, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra viitorului lor. În sfârșit, profesorul este un model pentru copii, iar atitudinea și comportamentul acestora pot influența dezvoltarea valorilor și atitudinilor lor.

Cum se dezvoltă abilitățile și abilitățile elevului în educația timpurie

Sursa foto: freepik.com@ @pressfoto

Deși obiectivul principal în etapa de educație timpurie este dezvoltarea abilităților elevilor ca oameni și în societatea în care trăiesc, trebuie avut în vedere că acestea sunt abilități care nu pot fi evaluate metric și că aceste abilități sunt diferite. În calitate de educatori trebuie să ținem cont de obiectivul principal în momentul evaluării de a analiza progresul general pe care copilul l-a avut pe parcursul cursului în ceea ce privește colectarea informațiilor individuale și colective.

Funcțiile educatorului

Sursa foto: freepik.com

Printre funcțiile pe care un educator ar trebui să le îndeplinească se află:

Organizarea si repartizarea timpului;

Promovarea dezvoltării unor comportamente de respect față de ceilalți;

Informarea familiilor despre evoluția celui mic;

Crearea unui mediu sigur și încurajator;

Identificarea și atenția la nevoi specifice;

Educatorii sunt modele de comportament pe care le oferă. Aceștia educatorii îi îndrumă pe copii nu doar cum să învețe, ci și cum să devină cetățeni responsabili și empatici în societate. Astfel, rolul educatorului în formarea copiilor este cu atât mai important, având în vedere că, practic, ei modelează viitoarea generație. A fi educator este mai mult decât un loc de muncă, este un angajament față de viitor. 

Importanța profesorului în educația timpurie este una dintre revendicările Asociației Mondiale a Educatorilor AMEI-WAECE. Psihologul Elvira Sánchez-Igual, șeful departamentului de comunicare al acestei asociații, explică că „cercetări recente în domeniul neuroștiinței au arătat că 80% din creier se dezvoltă din primele etape ale gestației și până la vârsta de trei ani”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Dezvoltare intelectuala
Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel