Cum îi spunem unui copil că părinții divorțează? Psiholog Renata Iancu: „Trebuie să ținem cont de niște reguli!” / VIDEO

Data publicării:
Cum îi spunem unui copil că părinții divorțează? Psiholog Renata Iancu: „Trebuie să ținem cont de niște reguli!” / FOTO: freepik.com @freepik
EXCLUSIV
Cum îi spunem unui copil că părinții divorțează? Psiholog Renata Iancu: „Trebuie să ținem cont de niște reguli!” / FOTO: freepik.com @freepik

Într-o realitate în care 25% dintre familii ajung la divorț în România, este esențial să ne concentrăm eforturile și pe modul în care comunicăm acest lucru copiilor afectați. 



Fiecare an aduce cu sine o cifră alarmantă: 17.500 de copii sunt implicați în procesul dureros al despărțirii părinților lor. Este important să înțelegem că modul în care le comunicăm acestora despre divorț poate avea un impact profund asupra modului în care își gestionează emoțiile și se adaptează la schimbările din viața lor.

Psihologul Renata Iancu a vorbit la Părinți Prezenți, o emisiune moderată de redactorul-șef Părinți și Pitici, Loredana Iriciuc, despre regulile pe care ar trebui să le respectăm atunci când le comunicăm copiilor despre divorț.

Experta subliniază că este esențial să le vorbim sincer, clar și să le oferim detalii concrete, astfel încât ei să înțeleagă cu exactitate ce se întâmplă. De asemenea, trebuie să îi asigurăm că divorțul nu este vina lor și că separarea provine din dinamica internă a cuplului.

„Este un subiect foarte greu pentru că sunt implicați copiii. Contează foarte mult cum le spunem.

În primul rând, cadrul în care spunem: să fie un mediu cunoscut, familiar, să le spunem lucrurile sincer, clar, cu date concrete, să-i asigurăm că nu este vina lor, că această această separare provine din interiorul cuplului.

Trebuie să ținem cont de niște reguli! Nu este o modalitate clară sau o rețetă anume care să asigure părinții că nu va suferi copilul”, a punctat Renata Iancu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Renata Iancu: „Să îi spunem de ce se întâmplă această separare”

SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media

Psihologul Renata Iancu subliniază, de asemenea, importanța ca părinții să fie siguri de decizia lor înainte de a discuta cu copiii, deoarece o comunicare ambiguă sau confuză ar putea adânci și mai mult neliniștea copilului.

„Dar, în primul rând, îi spunem de ce se întâmplă această separare. De exemplu: `ai observat că în ultima vreme noi ne-am tot certat, mami și tati au avut diferite conflicte, așadar am decis să ne separăm`.

Dacă copilul este mai mic, este important să explicăm ce înseamnă această separare sau acest divorț, să asigurăm copilul că nu este el vinovat și să-l asigurăm că îi vom fi alături și îl vom iubi necondiționat tot timpul.

Un alt aspect important, înainte de a decide să discute despre acest subiect cu copilul, părinții să se asigure că așa este pentru că altfel va deveni confuz.

La fel contează și vârsta copilului, în funcție de etapele de dezvoltare.

Deci, avem foarte multe aspecte de care ar trebui să ținem cont și să discutăm cât mai sincer și cât mai onest”, a mai punctat Renata Iancu.

Urmăriți emisiunea integral:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri





DC Media Group Audience
pixel