Cum minimalizăm suferința provocată de divorț? Renata Iancu: „Copilul nu are cum să depășească un divorț care e încă extrem de prezent între părinții lui!” / VIDEO

Data publicării:
Cum minimalizăm suferința provocată de divorț? Renata Iancu: „Copilul nu are cum să depășească un divorț care e încă extrem de prezent între părinții lui!” / FOTO: freepik.com @EyeEm
EXCLUSIV
Cum minimalizăm suferința provocată de divorț? Renata Iancu: „Copilul nu are cum să depășească un divorț care e încă extrem de prezent între părinții lui!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Psihologul Renata Iancu a subliniat la Părinți Prezenți că minimalizarea suferinței provocate de divorț, atât pentru copil, cât și pentru părinți, nu are o soluție perfectă sau o rețetă universală. Cu toate acestea, există anumite reguli de bază, iar cel mai important aspect este comunicarea clară, simplă, sinceră și bazată pe date concrete.



„Nu există o modalitate perfectă sau o rețetă, dar există anumite reguli și cel mai important este să comunicăm clar, simplu, sincer și cu date concrete.

Dacă nu reușim singuri să face asta, putem apela la un specialist. 

Spun asta deoarece am observat faptul că și după ani întregi de la divorț, părinții încă au conflicte, încă se ceartă și nu reușesc să depășească nici ei divorțul. Practic nu au divorțat deloc emoțional!”, a spus Renata Iancu la Părinți Prezenți, o emisiune moderată de redactorul-șef PărințișiPitici.ro, Loredana Iriciuc.

Citește și Cum îi spunem unui copil că părinții divorțează? Psiholog Renata Iancu: „Trebuie să ținem cont de niște reguli!” / VIDEO

Renata Iancu: „Copiii sunt aduși la terapie pentru a depăși divorțul, dar copilul nu are cum să depășească un divorț care e încă extrem de prezent între părinții lui!”

SURSA FOTO: freepik.com @Frolopiaton Palm

Psihologul a evidențiat importanța conștientizării de către adulți a efectelor divorțului asupra relației lor cu copiii și asupra copiilor înșiși. Ea a subliniat că atunci când adulții nu reușesc să depășească divorțul și să construiască o relație sănătoasă cu celălalt părinte, este esențial să căutăm ajutor prin consiliere.

În multe cazuri, copiii sunt implicați în terapie pentru a-i ajuta să facă față divorțului părinților lor. Cu toate acestea, psihologul a evidențiat că este dificil pentru copii să depășească un divorț care este încă prezent și resimțit intens între părinții lor.

„Când noi, adulții, nu reușim să depășim acest divorț și nu reușim să construim o relație sănătoasă cu celălalt părinte, o relație de co-parentaj, cred că e important să reținem că ar fi sănătos să mergem noi, adulții, la consiliere pentru a știi cum să ne ajutăm pe noi și mai apoi copilul.

Adesea, copiii sunt aduși la terapie pentru a depăși divorțul, dar copilul nu are cum să depășească un divorț care e încă extrem de prezent între părinții lui! E important să transmitem părinților că indiferent cât de mare este copilul, ceea ce fac, simt, spun, afectează copilul”, a mai punctat Renata Iancu.

Vezi și Cum simte copilul divorțul părinților? Renata Iancu: „Abandon, pierdere, tristețe, vinovăție, stigmatizare!” / VIDEO

Regulile de care ar fi bine să se țină cont

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

„Există câteva principii/reguli de care ar fi bine să țină cont atunci când le vor spune copiillor despre separare:
 
- prima ar fi să discute înainte ceea ce vor transmite copiilor

- ambii părinți să spună câte ceva în timpul discuției

- fără învinuiri, amenințări camuflate între părinți, pentru că în timpul discuției orientarea este spre copil și grija este să-i facă o tranziție mai ușoară în noua etapă de viață a familiei lor. 

- comunicare clară, simplă și sinceră, cu date concrete.

Pentru copiii mai mici, va trebui o scurtă explicație a cuvântului divorț: 

- nu vor mai locui/dormi împreună.

- apoi, trebuie să-i explice copilului: cu cine și unde va locui, dacă va trebui să se mute sau să schimbe școala, cât timp va petrece la fiecare părinte.

Dacă sunt informații pe care încă nu le știți, asigurați-l că lucrați la asta pentru a găsi soluția cea mai bună. Bineînțeles, în cazul preadolescenților și adolescenților, le puteți cere părerea și oferi șansa să contribuie la planificarea timpului cu fiecare părinte. 

Modul de a prezenta lucrurile, limbajul și gradul de detaliu diferă în funcție de vârstă, dar sunt câteva reguli pe care este bine să le urmați indiferent de vârstă:

- asigurați copilul că nu este vina lui și că problema este strict în interiorul cuplului;

- reasigurați copilul că fiecare dintre voi îl veți iubi la fel, necondiționat, tot restul vieții;

- oferiți ocazia copilului să pună întrebări, dar dacă nu are momentan, asigurați-l că mai puteți discuta despre asta, oricând (și redeschideți ulterior subiectul);

- permiteți copilului să își exprime emoțiile și oferiți validare: plânsul, furia, retragerea sunt normale și nu trebuie “corectate” imediat (ex. nu îi spuneți “nu fi trist/ nu ai de ce să fii trist”), ci acceptate (“înțeleg că ești trist și este normal să te simți așa, suntem alături de tine și te iubim”);

- nu vă învinovățiți reciproc sau dacă doar un părinte este prezent în viața copilului și trebuie să dea vestea singur, nu vorbiți rău despre celălalt părinte, ci păstrați un ton neutru și menționați că este o decizie luată împreună”, a mai spus psihologul Renata Iancu.

Citește și Ce traumă se poate crea pentru copil în cazul divorțului părinților? Psiholog Renata Iancu: „Au foarte mare importanță ACESTE aspecte!” / VIDEO

Urmăriți emisiunea integral:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel