Cum poate fi gestionată frica de eșec în cazul copiilor care se tem de rezultatele slabe ale examenelor? Diana Todeancă: „Vreau să transmit părinților ASTA!” / VIDEO

Data publicării:
Cum poate fi gestionată frica de eșec în cazul copiilor care se tem de rezultatele slabe ale examenelor? Diana Todeancă: „Vreau să transmit părinților ASTA!” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro
EXCLUSIV
Cum poate fi gestionată frica de eșec în cazul copiilor care se tem de rezultatele slabe ale examenelor? Diana Todeancă: „Vreau să transmit părinților ASTA!” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Psihoterapeutul Diana Todeancă a fost întrebată recent, la Părinți Prezenți, o emisiune realizată de Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, despre cum poate fi gestionată frica de eșec în cazul copiilor care se tem de rezultatele slabe la examene.„Aici vorbim despre copii mai mari, să zicem clasa a VIII-a. Ei deja își formulează gânduri despre ce se poate întâmpla la examen. Frica asta de eșec e o frică care vine cu niște gânduri: `nu sunt bun de nimic`, `sunt prost`, `nu știu nimic`, `nu o să reușesc niciodată în viață`”, a spus Diana Todeancă la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Un aspect esențial în gestionarea fricii de eșec este atenția la discursul interior al copilului. „Vine cu un discurs interior teama asta de eșec. Prima dată trebuie să ne uităm la acest discurs interior al copilului”.

Acest discurs este adesea influențat de ceea ce aud de la părinți. Din păcate, în momente de supărare, părinții pot folosi cuvinte dure care devin parte din acest discurs interior. 

„Din nefericire, există chiar părinți care spun lucrurile astea copiilor când îi ceartă.

`N-ai știut să-ți faci tema!`

`Uite ce notă proastă ai luat!`

`N-ai să faci nimic!`

`N-o să reușești niciodată!`”, a mai spus psihoterapeutul.

Citește și „Am învățat, dar la examen nu am mai știut nimic!” Ce se întâmplă atunci când creierul copilului nu mai funcționează de la „emoții”? Diana Todeancă, explicații / VIDEO

Diana Todeancă, avertisment pentru părinți: „Atenție foarte mare la vorbele pe care le folosiți!”

Aceste cuvinte, chiar dacă sunt spuse la nervi, pot avea un impact profund și de durată asupra copilului.

„Atenție foarte mare și chiar vreau să transmit asta. Atenție foarte mare la vorbele pe care le folosiți în raport cu copiii voștri, pentru că ele devin discursul interior al copilului.

Mai ales discursul mamei devine discursul interior al copilului! Și ori de câte ori ne scapă la nervi un `nu ești bun de nimic`, el devine înregistrat în mintea copilului și va deveni vocea lui interioară care se transformă în frica de eșec uneori, alteori în altele”, avertizează Diana Todeancă.

Vezi și Cum îți SABOTEZI fără să vrei copilul înainte de examen? Diana Todeancă: „Părinții fac adesea aceste DOUĂ GREȘELI!” / VIDEO

Cum gestionăm frica de eșec a copiilor?

Psihoterapeutul Diana Todeancă a oferit sfaturi valoroase pentru părinții care se confruntă cu frica de eșec a copiilor lor. Acesta este un subiect deosebit de relevant, mai ales în contextul examenelor și al presiunii academice. Todeancă subliniază că primul pas în gestionarea fricii de eșec este să înțelegem gândurile copiilor. 

„Ca să o gestionăm este nevoie să-i întrebăm pe copii ce le trece prin minte. Și dacă nu știu să zică, să scrie. Să ia o foaie, să scrie toate gândurile, chiar și cele mai negre și urâte gânduri cu privire la examen”, a declarat Todeancă.

Scrierea gândurilor este un exercițiu esențial. Chiar și cele mai întunecate și pesimiste gânduri trebuie exprimate. 

„Împreună cu ei să găsim variante mai sănătoase. Pentru că s-ar putea să-mi treacă prin minte `nu sunt buni de nimic`, `nu o să reușesc niciodată` iar eu sunt un copil de nota 10 sau 9 și totuși gândurile alea să fie acolo.

Ele trebuie înlocuite cu altceva, ca să nu se lipească pentru mai târziu”, a mai spus experta.

Citește și Ce se întâmplă în mintea și în corpul unui copil în fața unui examen? Diana Todeancă: „ASTA facem noi, ca părinți, din păcate, într-un mod greșit!” / VIDEO

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri
Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel