Greșelile pe care părinții le fac atunci când încearcă să dezvețe copilul de scutec. Ruxandra Horvath, potty trainer: „Trebuie să înțeleagă ASTA!” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
Greșelile pe care părinții le fac atunci când încearcă să dezvețe copilul de scutec. Ruxandra Horvath, potty trainer: „Trebuie să înțeleagă ASTA!” / FOTO: freepik.com @YanaVinnikova
EXCLUSIV
Greșelile pe care părinții le fac atunci când încearcă să dezvețe copilul de scutec. Ruxandra Horvath, potty trainer: „Trebuie să înțeleagă ASTA!” / FOTO: freepik.com @YanaVinnikova

Ruxandra Horvath, primul consultant certificat în antrenamentul copiilor la oliță din România, a vorbit la Părinți Prezenți despre greșelile pe care părinții le fac atunci când vor să-l dezvețe pe copil de scutec. Experta a oferit în cadrul emisiunii și niște sfaturi prețioase!



Unul dintre miturile pe care Ruxandra Horvath le-a demontat este ideea că lăsându-i pe cei mici să se ude sau să fie dezbrăcați, aceștia vor învăța mai repede. Realitatea este că fiecare copil reacționează diferit la aceste experiențe. Unii pot trece peste senzația de udare fără să se deranjeze prea tare, dar alții pot dezvolta anxietate sau pot lega aceste momente de dorința de a purta scutecul sau de a evita să urineze.

„Poate acea impresie că dacă îl lăsăm să se ude sau îl lăsăm dezbrăcat, într-un final va învăța. Pentru că se tot udă și de ce să nu învețe? Adevărul este că unii copii pot trata aceste momente în care se udă și sunt deranjați de acea senzație, nu neapărat cu nepăsare, dar pur și simplu să nu fie deranjați de ceea ce resimt și să treacă peste, chiar dacă experimentează asta de câteva ori pe zi. Dar sunt și copii pentru care aceste udări, la nivel emoțional, sunt foarte marcante și care îi determină să își dorească și mai mult scutecul, să evite să mai facă pipi, să apară reținerea, să ne întindem pe perioade foarte lungi de timp în care nu există micțiune sau chiar să nu mai consume lichide. Pentru că sunt foarte isteți și bineînțeles că fac această asociere uneori. Deci, unul dintre mituri ar fi că atunci când îl lăsăm să se ude, învață. Se întâmplă să meargă lucrurile în acea direcție, dar există și riscul de a degenera și de a avea niște efecte foarte neplăcute, în special pentru copil”, a explicat Ruxandra Horvath la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

MIT: „N-o să meargă cu pampers la școală”

„N-am întâlnit chiar la școală, dar am avut în consultanță familii cu copii de aproape 6 ani care nu puteau controla defecarea. Efectiv se întâmpla oriunde. Că erau în mașină, că erau în supermarket, la restaurant, la niște prieteni, nu mai puteau controla asta și era un efect al faptului că la început, când s-a renunțat la scutec, lucrurile nu s-au îndreptat în direcția copilului și a apărut acel comportament de reținere pe care l-a tot alimentat până a dus în acest punct”, a mai spus primul consultant certificat în antrenamentul copiilor la oliță din România.

Citește și Antrenăm copilul la oliță sau direct la toaletă? Primul potty trainer din România răspunde la cele mai arzătoare întrebări ale părinților / VIDEO

Ruxandra Horvath: „Părinții trebuie să înțeleagă că este o altă achiziție pentru copil”

Ruxandra Horvath a subliniat că este esențial pentru părinți să înțeleagă că acest proces este o altă etapă de dezvoltare pentru copil și că fiecare copil are propriul său ritm de învățare. Uneori, părinții cad în capcana că depinde doar de ei să îi învețe pe copii să folosească olița și că întârzierea în acest proces este o reflectare a implicării sau calității părintelui.

„Părinții trebuie să înțeleagă că este o altă achiziție pentru copil. Lucrurile se întâmplă în ritmul lui. Cumva, cred că noi am moștenit, din generație în generație, impresia că este doar în puterea părintelui de a-l dezvăța pe copil, că e responsabilitatea părintelui să facă lucrul acesta. Dacă nu s-a întâmplat repede sau în vara respectivă, înseamnă că mami nu s-a implicat suficient sau n-a făcut ceea ce trebuie.

Dar, real, este un proces al copilului și n-ar trebui să punem atât de multă presiune nici pe noi, adulții, nici pe copil. Să privim realmente normal, natural acest proces. Cum am făcut-o și la mers sau la mâncat”, a mai spus experta.

Vezi și Consecințele renunțării la scutec prea devreme. Ruxandra Horvath: „Undeva pe la 3 - 5 ani, copiii încep să aibă diferite comportamente” / VIDEO

SURSA FOTO: freepik.com @YanaVinnikova

Potty trainer: „Să facem lucrurile etapizat!”

Primul consultant certificat în antrenamentul copiilor la oliță din România a împărtășit câteva sfaturi prețioase pentru a scăpa cât mai repede de scutec. Cu o abordare plină de înțelepciune și empatie, ea a subliniat importanța înțelegerii ritmului propriu al copilului și a oferit o recomandare centrală pentru părinți.

„Principala recomandare ar fi să se achiziționeze acea oliță din timp și să i se permită copilului să o studieze, să o accepte, să o testeze în felul lui. Asta înseamnă, poate doar se învârtă în jurul ei o perioadă, apoi să se așeze îmbrăcat. Să nu încercăm să grăbim lucrurile dacă nu vin din partea copilului, să nu încercăm să furăm startul. A renunța mai repede nu este egal cu a finaliza mai repede sau cu a se întâmpla lucrurile mult mai rapid.

E nevoie de a-l pregăti pe copil suficient de bine, să aibă o bază informațională și momentul în care realmente se renunță la scutec, ceea ce mai facem este doar să incorporăm ultimele piese de puzzle. El va înțelege tot ceea ce experimentează acolo. Asta poate să însemne în pregătire, acomodarea cu olița, faptul că i se permite să ne însoțească la baie, să poată să observe ceea ce face adultul, poate chiar să i se dea ocazia să vadă cum arată scutecul atunci când este plin, dacă e interesat. Sunt copii care sunt interesați și pun întrebări verbal sau non-verbal.

Ar fi ideal să avem câteva zile în care să ne raportăm strict la ceea ce vrem să facem, să fim acasă, să fim în zona de confort, să nu plecăm la mare și să încercăm într-un hotel să eliminăm scutecul. Să facem lucrurile etapizat!”, a conchis Ruxandra Horvath.

Citește și „ASTA arată că bebelușul este pregătit pentru oliță”. Ruxandra Horvath, primul potty trainer din România, atrage atenția asupra unei CAPCANE! / VIDEO

Urmăriți emisiunea integral:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel