Pneumonia din China: Experții au identificat cauza. Zeci de mii de copiii afectați

Data publicării:
Fotografie de la Vidal Balielo Jr./ Pexels
Fotografie de la Vidal Balielo Jr./ Pexels

În luna noiembrie a acestui an a fost declanșată o alarmă din cauza creșterii focarelor de  pneumonie misterioasă în zonele de nord ale Chinei.



Nota  emisă de specialiști vorbea despre  „pneumonie nediagnosticată”  în special la  copii, caracterizată prin febră mare, noduli la nivelul plămânilor, dar fără alte simptome, precum tusea, care punea din nou la încercare sistemul sanitar chinez. Informații care au stârnit astfel îngrijorarea OMS care în zilele următoare  a cerut oficial Chinei date suplimentare privind creșterea acestor infecții respiratorii la copii.

Citește mai multe despre acest subiect: Zeci de mii de copii din China, afectați de misterioasa „pneumonie ambulantă”. Recomandările OMS

După alarma din ultimele zile, experții liniștesc: momentan ipoteza unui nou agent patogen este exclusă. Pneumonia  misterioasă  care provoacă mai multe focare în China, de fapt, nu este altceva decât un  amestec de agenți patogeni  care provoacă boli infecțioase deja cunoscute. 

Acest lucru a fost afirmat de experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), într-un  raport  conform căruia China se confruntă cu o revenire puternică a  infecțiilor respiratorii comune, care au fost atenuate cu măsurile restrictive adoptate în timpul  noii  pandemii de coronavirus.

Efectul secundar al pandemiei

Potrivit experților, totuși, acesta este un  efect secundar  al  pandemiei. Fenomenul, mai exact, ar putea fi atribuit faptului că măsurile restrictive de reținere a noului coronavirus au întrerupt și ciclurile normale ale multor alți agenți patogeni, eliminând astfel infecțiile respiratorii sezoniere, precum gripa și virusul respirator  sincițial (RSV). De exemplu, mai multe țări europene au cunoscut aceleași vârfuri în ultimii doi ani, când restricțiile au fost ridicate și, în consecință, au făcut oamenii mai vulnerabili.

Citește și: De ce răcesc copiii? Dr. Ilinca Tranulis: „NU de la frig, NU de la curent!”. Medicul pediatru a dezvăluit vârsta la care micuții își definitivează sistemul imun! / VIDEO

Eliminarea restricțiilor

China și- a revocat  politica Zero  Covid  abia la sfârșitul anului 2022. Prin urmare, acesta este primul an în care țara intră fără restricții în sezonul clasic de transmitere a bolilor respiratorii. 

„Acest fenomen de valuri de infecții respiratorii este uneori denumit „datorie de imunitate”, a explicat  Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică de la University College London, într-un  comunicat. „Deoarece China a cunoscut o izolare mult mai lungă și mai dură decât orice altă țară, se anticipa deja că aceste valuri  ar putea fi mai intense. Dacă nu apar noi dovezi, nu există niciun motiv să suspectăm apariția  unui nou agent patogen”.

Citește și: Cum ne dăm seama dacă e viroză, gripă sau Covid la copii? Pediatrul Ilinca Tranulis lămurește părinții: „Ne place să știm ce circulă ca să fim mai precauți” / VIDEO

Răspunsurile Chinei

Pe 23 noiembrie, OMS  a susținut o teleconferință cu mai multe autorități sanitare chineze care au prezentat datele solicitate. În  raportul final, experții au spus că datele indică „o creștere a vizitelor în ambulatoriu și a internărilor în spital ale copiilor din cauza pneumoniei Mycoplasma pneumoniae din luna mai și Rsv, adenovirus și virus gripal din luna octombrie”. 

În plus, oficialii chinezi au raportat că, deși nu  au fost detectați noi agenți patogeni, a existat totuși o creștere generală a  infecțiilor  cu mai mulți agenți patogeni cunoscuți.

Citește și: Panencefalita, boala gravă care se dobândește în copilărie, dar nu se manifestă decât în adolescență

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel