Primele reguli de bune maniere care trebuie predate copiilor mici

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Kampus Production/ Pexels
Fotografie de la Kampus Production/ Pexels

Celebrii șapte ani de acasă, care sunt invocați tot mai des de cadrele didactice atunci când copiii ajung la vârsta școlară, chiar există și chiar contează atunci când copilul începe să aibă o viață socială. În cele ce urmează vă invităm să recapitulăm un ceck-list al celor mai elementare reguli de bune maniere, pe care orice părinte trebuie să se asigure că le-a predat copiilor săi.



În general, se poate spune că educația începe în momentul în care copilul înțelege ceea ce i se spune. Uneori, chiar și un copil de șase luni este capabil să înțeleagă un „nu”; mai târziu, este bine să începi să lauzi un copil când face ceva bine și invers, să explice de ce anumite comportamente și atitudini sunt greșite. 

Iată câteva dintre primele reguli care pot fi predate și sfaturi despre cum să predați bunele maniere copiilor.

Bune maniere

Iată cele mai importante bune maniere de a ne învăța copiii de la o vârstă foarte fragedă.

Așteaptă-ți rândul

Nu-i întrerupeți pe alții când vorbesc, pentru că nimeni nu poate fi auzit dacă sunt prea multe voci deodată. Îi spunem copilului să aștepte până când cineva a terminat de vorbit, apoi ne întoarcem spre el și ascultăm cu atenție până a terminat. În timp ce copilul așteaptă cu răbdare, îl putem ține de mână sau îi putem arunca câteva priviri pentru a-i spune că suntem conștienți de prezența lui.

Învățăm cum să saluți

Îi învățăm pe copii să salute mereu oamenii pe care îi întâlnim atunci când vin și când pleacă, pentru a-i face să se simtă bineveniți.

Învățăm cum să mulțumești

Iată un alt mod bun de a preda de la început; spuneți „mulțumesc”, dacă sunteți mulțumit. Este un semn de respect și apreciere. Ca în toate celelalte reguli, noi, părinții, trebuie să fim primii care dăm exemplu!

Învățăm curățenia și ordinea

Fie ca sunt acasă, musafiri sau casa unui prieten, copiii trebuie să învețe să respecte obiectele și mediile, cu atât mai mult dacă aparțin altora sau sunt publici. Ca orice alte bune maniere, începe acasă.

Învățăm spiritul sportiv

După un joc sau un sport, trebuie să fii mereu plăcut, indiferent de rezultat. Dacă câștigi, nu ar trebui să te lauzi prea mult, dacă pierzi nu ar trebui să te îmbufnezi, ci mai degrabă să-ți lauzi adversarul.

Învățăm cum să reacționezi la complimente

Dacă cineva îi complimentează pe copiii noștri, să-i învățăm să fie amabili și să le mulțumească, în loc să se prefacă că nu s-a întâmplat nimic.

Învățăm să fii respectuos

Ne învățăm copiii să țină ușa deschisă pentru persoanele în vârstă, permițându-le să treacă mai întâi. Și, dacă sunt primii care intră într-o clădire, nu trebuie să lase ușa să se trântească în fața celor care îi urmează. Dacă cineva îi ține ușa deschisă, ar trebui să fie recunoscător.

Învățăm respectul pentru diferențe

Când unii oameni se comportă diferit față de familia noastră din cauza culturii, rasei sau religiei lor, copiii trebuie să fie învățați să respecte aceste diferențe. Într-adevăr, subliniem cât de interesant este să observăm tradiții, obiceiuri sau ritualuri care sunt diferite de cele cu care suntem obișnuiți. Dar, mai important, suntem modelul suprem pentru copiii noștri și ne străduim să ne îmbunătățim, deoarece oamenii ne pot face numai bine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel