Profesorul Dumitru Borțun trage un semnal de alarmă: „Tinerii nu mai au cultură generală. Nu știu unde se situează, nici în timp, nici în spațiu” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Profesorul Dumitru Borțun trage un semnal de alarmă: „Tinerii nu mai au cultură generală. Nu știu unde se situează, nici în timp, nici în spațiu” / FOTO: Freepik.com@freepik
EXCLUSIV
Profesorul Dumitru Borțun trage un semnal de alarmă: „Tinerii nu mai au cultură generală. Nu știu unde se situează, nici în timp, nici în spațiu” / FOTO: Freepik.com@freepik

Profesorul universitar Dumitru Borțun atrage atenția asupra declinului culturii generale în rândul tinerilor. 



În acest sens, acesta a oferit și un exemplu, povestind cum în urmă cu 30 de ani, de exemplu, o glumă rostită era „savurată” de foarte mulți tineri, însă cu timpul tot mai puțini studenți se „prind” de poantele cu iz intelectual.

Borțun subliniază că lipsa lecturii duce la o ruptură gravă de realitate în rândul tinerilor.

Prof. dr. univ. Dumitru Borțun: „Absența lecturii dă o anumită lipsă de orientare pe axa timpului și a spațiului”

„Acum 30 de ani făceam o glumă, râdea tot amfiteatrul. Acum 20, râdeau mai puțini, acum 10 ani foarte puțini, iar acum nu mai râde nimeni. Glumele noastre pe care noi le facem la catedră, glume intelectuale, cu aluzii culturale, cu subtilități, cu trimiteri la anumite structuri de psihologie socială, anumite zicale, zicători, or ei nu înțeleg…

Soția mea îmi povestea ca unul dintre studenți a întrebat-o ce-i aia închisoare politică. Te informezi prin lectură, dacă n-ai lectură…Absența lecturii dă o anumită lipsă de orientare pe axa timpului și a spațiului. Acești tineri nu știu bine unde se situează, nici în timp, nici în spațiu. 

Știți de ce e grav?! Există două tipuri de raționalitate. Multă lume nu știe. Lumea știe așa de la școală că omul e o ființă rațională.

Au mai venit și iluminiștii care au spus: toți oamenii sunt dotați cu rațiune!, gen René Descartes.

Nu e adevărat. Noi acum în postmodernitate știm ca nu toată lumea e la fel de rațională și, mai mult, nu e rațională în același fel. Sunt raționalității diferite. 2 tipuri: prima dată le-a sesizat Max Weber, cel mai important sociolog.

Astfel, avem o raționalitate instrumentală și una comunicativă, Max Weber îi spunea simbolică. Ce este raționalitatea instrumentală?! Spune-mi ce vrei să fac și eu găsesc imediat instrumentele cele mai potrivite ca să-l facem cât mai ieftin și cât mai repede.

Ăsta este inginerul, economistul, cel din IT. Dar scopul le dă altul. El nu pune scopuri. Scopurile le dă cel care are raționalitatea simbolică, creator de lumi. Asta dispare astăzi și ajungem pe mâna celor cu instrumentalul.

Cine le dă scopurile?! Pentru că ei dacă nu au un opritor moral, asta înseamnă distrugerea unei clase sociale, a omenirii sau a umanității din oameni. Nu te duci la șef și zici: șefu, am găsit un soft care face praf tot.

Asta este o formă de alienare a unor oameni. Or noi avem nevoie de acești oameni ai raționalității simbolice, care proiectează scopuri nobile și umane”, a povestit prof. dr. univ. Dumitru Borțun, în cadrul emisiunii de la Dc Edu, moderată de Sorin Ivan.

CITEȘTE ȘI:

Criza lecturii în rândul tinerilor. Prof. dr. univ. Dumitru Borțun: „Nici profesorii nu citesc. Nu intră în bibliotecă” / VIDEO

Prof.dr.univ. Dumitru Borțun, despre analfabetismul funcțional: „Profesorii nu fac ce trebuie” / VIDEO

Școala, între reformă și măsuri de austeritate. Prof.dr.univ. Dumitru Borțun: „Suntem cu spatele la zid. România este pe pragul de a-și pierde credibilitatea”

Prof. univ. dr Dumitru Borțun, despre rolul educației în dezvoltarea România: „Educația este totul” / VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.






Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel