Tot ce trebuie să știi despre dinții de lapte. Care sunt funcțiile acestora?

Data actualizării: | Data publicării:
Tot ce trebuie să știi despre dinții de lapte. Care sunt funcțiile acestora / FOTO: freepik.com @rosshelenphoto
Tot ce trebuie să știi despre dinții de lapte. Care sunt funcțiile acestora / FOTO: freepik.com @rosshelenphoto

De obicei, dinții de lapte ai unui copil (dinții temporari) încep să se slăbească și să cadă în jurul vârstei de 6 ani pentru a face loc dinților permanenți. Aceștia apar de obicei în arcadele dentare ale copiilor între 4 și 7 luni.



De obicei, dinții de lapte ai unui copil (dinții temporari) încep să se slăbească și să cadă în jurul vârstei de 6 ani pentru a face loc dinților permanenți. Aceștia apar, de obicei, în arcadele dentare ale copiilor între 4 și 7 luni. 

Funcțiile dinților de lapte

SURSA FOTO: freepik.com @prostooleh

Specialiștii spun că este necesar să se acorde atenție igienei dentare încă de la primii dinți. Asta pentru că sănătatea acestora influențează și dinții permanenți care vor apărea ulterior. Printre funcțiile dinților de lapte se află:

1. ajută la realizarea corectă a masticaţiei alimentelor, pentru uşurinţa digestiei și absorbția nutrienților necesari creșterii armonioase. Afectarea dinţilor de lapte duce la dureri dentare şi la evitarea mestecării în acea zonă; 

2. ajută la învăţarea pronunţării corecte a sunetelor;

3. menţin spațiul pe arcadă pentru viitorii dinți definitivi – este esențial, pentru armonia viitoarei danturi, ca dinții de lapte să nu fie pierduți prematur.

Tipuri de dinți

Incisivii: sunt dinții din față localizați în maxilarul superior și inferior. Fiecare incisiv are o margine de tăiere subțire. Incisivii superiori și inferiori se unesc ca o pereche de foarfece pentru a tăia mâncarea;

Caninii. Sunt dinții ascuțiți de pe ambele părți ale incisivilor din maxilarele superioare și inferioare;

Premolari – care au suprafețe plane pentru a zdrobi alimentele.

Molarii – aceștia sunt mai mari decât premolarii în partea din spate a gurii, cu suprafețe largi, plane, care macină alimentele.

Spre deosebire de dinții permanenți, care sunt în total 32 de dinți, dentiția temporară este compusă dintr-un număr mult mai mic de dinți. Astfel, dinții temporari sunt în număr de 20. Este normal să se formeze 10 dinți temporari în fiecare dintre arcadele bucale ale copiilor tăi. Acei 20 de dinți sunt cei care vor lăsa loc zâmbetului permanent al adulților.

Neglijarea îngrijirii și igienei dinților de lapte presupune multe riscuri pentru sănătatea orală a copilului. În ciuda faptului că sunt temporari, sunt susceptibili la carii, infecții și probleme gingivale dacă nu li se acordă atenția adecvată.

În acest sens, implicarea părinților este esențială din momentul în care bebelușul se naște. 

Diferența dintre dinții de lapte și dinții permanenți

Cum să diferențiem primii dinți de cei permanenți ? Există mai multe aspecte de luat în considerare.

În primul rând, culoarea. Dinții de lapte sunt mai albi decât dinții permanenți. Dinții temporari sunt mai rotunzi și mai mici, pe când cei permanenți tind să aibă dimensiuni mai mari, să fie mai puternici și mai ascuțiți.

Pentru că nu au rădăcini foarte adânci, dinții de lapte nu sunt fixați la fel de bine în gingie ca cei permanenți. 

Un alt aspect este longevitatea dinților. Cei de lapte sunt mai puțin rezistenți, deoarece în jurul vârstei de 6-7 ani vor fi înlocuiți de cei permanenți. Aceștia au o structură mult mai rezistentă și un strat mai gros de smalț pentru a asigura o utilizare cât mai îndelungată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Prescolari si Scolari





DC Media Group Audience
pixel