„Uniforma școlară, văzută ca un simbol al comunismului”. Prof. Stavri ne spune cum să o transformăm într-un simbol al excelenței și mândriei! / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
Cum să transformăm uniforma într-un simbol al calității, al excelenței și al mândriei? Este văzută ca un simbol al comunismului/ VIDEO / FOTO: freepik.com@standret
EXCLUSIV
Cum să transformăm uniforma într-un simbol al calității, al excelenței și al mândriei? Este văzută ca un simbol al comunismului/ VIDEO / FOTO: freepik.com@standret

Prof. Cornelia Popa Stavri, vicepreședintele Federația Sindicatelor Libere din Învățământ - Regiunea București-Ilfov, a fost invitata lui Sorin Ivan la DC Edu.



În cadrul emisiunii de astăzi s-au abordat mai multe subiecte de interes, printre care și problema uniformelor școlare.

Uniformele școlare reprezintă un subiect de dezbatere perpetuă în sistemul educațional din România.

De-a lungul anilor, uniformele au fost percepute fie ca un simbol al disciplinei și unității, fie ca o relicvă a vremurilor comuniste care limitează individualitatea și exacerbează inegalitățile sociale.

În prezent, părinții, elevii și educatorii sunt împărțiți în opinii, încercând să găsească un echilibru între tradiție și nevoile contemporane.

 

„Uniforma era văzută ca un simbol al comunismului”

În perioada comunistă, uniformele școlare erau obligatorii și riguros reglementate, simbolizând egalitatea între elevi.

După Revoluția din 1989, această obligativitate a fost relaxată, oferind școlilor libertatea de a decide dacă și ce tip de uniforme să impună. În ciuda acestui context mai flexibil, uniformele rămân un subiect actual de discuție.

„Au fost mai multe aspecte care au influențat nepurtarea uniformei școlare. În primul rând, uniforma, etimologic vorbind, uniformizează. Și atunci au vrut să scăpăm cumva de uniformă ca să nu se mai confunde lucrurile între ele.

Dar, este foarte important cine poartă uniforma școlară și de unde vine copilul, cu ce se identifică.

Este foarte important, de exemplu, dacă o școală de prestigiu cu rezultate foarte bune, are o uniformă, pentru că el se mândrește că aparține acelei școli”, a spus profesoara Cornelia Popa Stavri.

 

„Cum să transformăm uniforma într-un simbol al calității, al excelenței și al mândriei?

„Uniforma este purtătoare de preț, trebuie să o cumpere părinții. Părinții nu au vrut considerând că este învățământ gratuit. Și atunci s-au căutat soluții pentru uniforme, oricât de frumoase ar fi fost, dacă materialele erau sintetice ca să dea un preț mai mic, copilul nu se simte bine în ea. Există și acest practic al uniformei. La mine la școală, o profesoară de educație plastică a demarat un concurs de design vestimentar despre cum își văd elevii uniforma. Au fost zeci de modele desenate de copii și prin vot între ei și-au ales propria uniformă pe care o poartă cu drag.

Uniformele şcolare au o tradiţie încă din secolul al XIX-lea şi până în zilele noastre. Primele uniforme şcolare de pe teritoriul ţării noastre au apărut la Turnu Severin în 1897. Ulterior, prin reforma la scară largă a învăţământului, implementată de Spiru Haret, obligativitatea purtării uniformelor şcolare s-a extins la nivel naţional.

 

Ce spune legea

În prezent, legislația românească lasă decizia privind uniformele la latitudinea fiecărei unități de învățământ. În multe cazuri, școlile optează pentru un compromis, alegând coduri vestimentare mai puțin stricte care permit o anumită libertate elevilor, dar menținând totuși un grad de uniformitate.

Dezbaterile continue reflectă o societate în tranziție, încercând să își definească valorile în raport cu educația și individualitatea.

Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri





DC Media Group Audience
pixel