400 de milioane de copii sub 5 ani din întreaga lume, expuși agresiunii acasă! Cifrele care îți dau fiori, de la UNICEF

Data publicării:
400 de milioane de copii sub 5 ani din întreaga lume, expuși agresiunii acasă! Cifrele care îți dau fiori, de la UNICEF / FOTO: freepik.com @freepik
400 de milioane de copii sub 5 ani din întreaga lume, expuși agresiunii acasă! Cifrele care îți dau fiori, de la UNICEF / FOTO: freepik.com @freepik

Cifre care îți dau fiori: 400 de milioane de copii sub 5 ani sunt expuși în mod regulat agresiunii psihologice sau pedepselor fizice acasă, conform noilor estimări ale Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF). Ce efecte are acest lucru asupra sănătății lor? Din fericire, din ce în ce mai multe țări interzic pedepsele fizice asupra copiilor acasă. Până acum, 66 de țări au implementat astfel de măsuri, iar jumătate dintre ele au adoptat deja legislație în acest sens.

Cu toate acestea, încă jumătate de miliard de copii sub 5 ani nu beneficiază de o protecție legală adecvată.

O scădere a stimei de sine

Potrivit datelor Unicef, 400 de milioane de copii sub 5 ani suferă agresiune psihologică, iar 330 de milioane sunt pedepsiți fizic.

Catherine Russell, director Executiv al Unicef, explică: „Atunci când copiii sunt victime ale abuzurilor fizice sau verbale acasă sau când sunt lipsiți de atenția socială și emoțională a celor apropiați, stima de sine și dezvoltarea lor pot fi grav afectate.”

Cu toate acestea, puțin mai mult de 1 din 4 mame sau capi de gospodărie consideră că pedeapsa fizică este necesară pentru a crește și educa corect copiii.

Interacțiuni insuficiente

S-a descoperit că aproximativ 4 din 10 copii cu vârste între 2 și 4 ani nu beneficiază de suficientă interacțiune sau stimulare acasă, iar 1 din 5 copii din această grupă de vârstă nu se joacă deloc cu îngrijitorii lor.

De asemenea, 1 din 8 copii sub 4 ani nu are jucării sau echipamente de joacă acasă.

„O abordare atentă și jucăușă a părintelui este o sursă de bucurie și îi ajută pe copii să se simtă în siguranță, să învețe, să dobândească noi abilități și să se orienteze în lumea din jurul lor”, mai spune Catherine Russell.

Având în vedere această constatare, UNICEF îndeamnă guvernele să intensifice măsurile pentru protecția copilului, sprijinul parental și promovarea învățării prin joacă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi

DC Media Group Audience
pixel