Acestea sunt cele mai frumoase poezii pentru copii

Data publicării:
Acestea sunt cele mai frumoase poezii pentru copii / FOTO: Freepik.com
Acestea sunt cele mai frumoase poezii pentru copii / FOTO: Freepik.com

Citirea poeziei este ideală pentru a stimula învăţarea copiilor. Pe lângă îmbogățirea vocabularului, poeziile pentru copii stimulează memoria și rememorarea prin ritm și rimă. Sunt excelente și pentru introducerea literaturii celor mici.



Poezia oferă o mulțime de beneficii copiilor. Încurajează dragostea pentru limbă, construind astfel alfabetizarea. Îi ajută pe copii să se înțeleagă pe ei înșiși și pe alții, permițându-le să cultive calități valoroase precum compasiunea și empatia. Este, de asemenea, o modalitate sănătoasă pentru copii de a-și exprima emoțiile și de a face față situațiilor provocatoare din punct de vedere emoțional. Din fericire, există multe poezii celebre pentru copii.

Iată care sunt cele mai frumoase:

Sursa foto: freepik.com@magiclantern13

1. Tigrul – de William Blake. Tigrul de William Blake este una dintre cele mai faimoase poezii ale sale. Scrisă în anii 1700, această poezie pentru copii este încadrată ca o serie de întrebări în care naratorul se întreabă despre creatorul responsabil pentru o creatură atât de puternică și de înfricoșată precum tigrul.

2. Twinkle, Twinkle, Little Star – de Jane Taylor. Celebrul vers de copii Twinkle, Twinkle, Little Star este cunoscut în toate gospodăriile din întreaga lume. O rimă clasică pentru copii, poemul complet are cinci strofe frumoase dedicate stelei mici care strălucește pe cerul nopții.

3. A Baby Sardine de Spike Milligan. Umorul inimitabil al lui Spike Milligan a găsit expresie în fiecare domeniu al industriei divertismentului, inclusiv în filme, cărți și programe și radio, nu în ultimul rând, desigur, legendarul Goon Show. Iată-l, înfășurat într-o poezie minunată despre un pui de sardină care se uită printr-o vidă într-un submarin. 

4. Somnoroase păsărele de Mihai Eminescu. Din topul celor mai frumoase poezii pentru copii nu putea lipsi cunoscuta creație a lui Mihai Eminescu.

5. Mângâiere, de Gabriela Mistral. În timpul ei ca profesoară, autoarea chiliană a scris poezie școlară. Acest frumos scurt poem din lucrarea sa Ternura (1924) este o declarație de dragoste pentru mame. În el reușește să trezească afecțiunea și protecția pe care doar mamele le oferă copiilor, cu gesturile lor cotidiene complice.

6. Noaptea are vise, de Graciela Pérez. Acest poem contemporan al scriitoarei argentiniene Graciela Pérez, care și-a dedicat și o parte din opera literaturii pentru copii, evocă dragostea maternă a unei mame pentru nou-născutul ei. Niște versuri care trezesc tandrețe și care sunt ideale de citit înainte de culcare.

7. Matilda, de Hilaire Belloc. „Matilda” este un poem clasic pentru copii cu un subiect foarte întunecat: eroina titulară, din cauza minciunilor pe care le spune, ajunge să fie arsă până la moarte.

Sursa foto: freepik.comRacool_studio

8. Bufnița și pisica de Edward Lear. Nu numai că nu suntem siguri la ce ajunge această poezie - este într-adevăr despre dragoste? - dar chiar și cuvintele în sine au un sens îndoielnic.

9. Prăjitura de ciocolată de Michael Rosen. Acesta este unul dintre poeții de frunte pentru copii care scriu astăzi, iar „Prăjitura de ciocolată” este enorm de distractivă. Începe prin a discuta despre dragostea lui pentru prăjitura de ciocolată în copilărie și despre cum, într-o noapte, s-a strecurat jos să mănânce un pic din prăjitura de ciocolată în bucătărie – și a sfârșit prin a scăpa de tot.

10. Cântecul băiatului zburător, de José Sebastián Tallón. Printre creațiile poetului José Sebastián Tallón, primul autor argentinian dedicat literaturii pentru copii, găsim această poezie amuzantă. Se face aluzie la lumea fanteziei și la visele celor mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel