Calitatea educației, în cădere liberă. Prof. dr. emerit Ioan Neacșu: „Avem o diversificare a stilurilor de predare, nu a predării cu stil” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
Calitatea educației, în cădere liberă. Prof. dr. emerit Ioan Neacșu „Avem o diversificare a stilurilor de predare, nu a predării cu stil” / FOTO: freepik.com
EXCLUSIV
Calitatea educației, în cădere liberă. Prof. dr. emerit Ioan Neacșu „Avem o diversificare a stilurilor de predare, nu a predării cu stil” / FOTO: freepik.com

În cadrul emisiunii de luni, 1 aprilie, prof. dr. emerit Ioan Neacșu, de la Universitatea din București, a fost invitatul profesorului univ. dr. Sorin Ivan, decan, dar și director al Revistei Tribuna Învățământului. În cadrul emisiunii au fost abordate mai multe subiecte interesante despre calitatea educației.



Prof. univ. dr. Sorin Ivan, decan, dar și director al Revistei Tribuna Învățământului, a avut ca invitat, luni, 1 aprilie, pe prof. univ. dr. emerit Ioan Neacșu, de la Universitatea din București. În cadrul emisiunii de la Dc Edu, au fost abordate mai multe subiecte, printre care și problema calității educației.

„Calitatea este o egalitate în orice sistem. Ea poate viza această egalitate, dar poate viza procesualitatea activităților noastre de educație, rezultatele ei, standardele sau normele după care ne conducem, dar în mare măsură sunt implicate și satisfacțiile beneficiarilor: elevi, părinți, profesori, comunitatea, și în sensul larg expertiza internațională. În ce măsură ne înscriem noi în ceea ce numim noi prestigiul școlii? În foarte multe elemente ale socialului, prestigiul unui lucru dă și valoarea, calitatea, prețul. Gândiți-vă la costumație, la gențile feminine, la prestigiul absolvenților, în care trebuie să recunoaștem câteva domenii sunt de excelență în România și au cucerit lumea”, a explicat prof. univ. dr. emerit Ioan Neacșu.

Potrivit profesorului, calitatea educației nu se evaluează doar prin prisma rezultatelor. „Aș pune ceva mai mult, nu doar prin prisma rezultatelor, pentru că trebuie comparate. Aș pune că acolo intervin ceea ce numesc eu valori adăugate sau valori nou create. Dacă luăm media rezultatelor, trebuie să recunoaștem că învățământul din România, pe diferitele noi paliere, are două starturi bune: învățământul pre-școlar și cel primar, cu ușorae declin de vulnerabilizare progresivă a învățământului gimnazial, liceal, iar în ultimul timp, surprinzător o spun, a apărut și o mică vulnerabilizare a calității învățământului superior, generată de preocupări existențiale destul de agresive la adresa tinerei generații”, a spus profesorul emerit.

Unde apare sincopa la gimnaziu?

După ciclul primar, unde în general lucrurile merg bine, apare această problemă. „Eu cred că este un cumul de factori, numai că analiza noastră nu poate fi atât de globală. Ce ar trebui să vedem la nivelul fiecărei școli - care sunt elementele de tip cauzal. Un argument general ar putea fi intrarea după 10 ani în ușoară scădere a pre-adolescenței. Avem o diversificare a stilurilor de predare, nu a predării cu stil. Avem o diversificare care este non-favorabilă calității profesorului, dar în același timp este valabil și opusul: prea multe lucruri se amână între ele. Noi trebuie să distingem între ceea ce înseamnă uniformitate și ce înseamnă diversitate. Degeaba vorbim de stiluri de învățare extrem de diferite după personalitatea fiecărui elev, la nivelul profesorilor a scăzut semnificativ preocuparea de a preda, de învăța ei înșiși și de a evalua cu un anume stil care să pună în evidență potențialul optimal al copilului”, a mai spus univ. dr. emerit Ioan Neacșu în cadrul emisiunii.

Despre acest subiect, dar și altele, puteți urmări în emisiunea de mai jos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel