Copii hrăniți de părinți cu un festin nesănătos de aprecieri. Dezvoltă ei cu adevărat o stimă de sine echilibrată? Alexandra Stoica: „Se vede pur și simplu!” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
Copii hrăniți de părinți cu un festin nesănătos de aprecieri. Dezvoltă ei cu adevărat o stimă de sine echilibrată? Alexandra Stoica: „Se vede pur și simplu!” / FOTO: freepik.com @freepik
EXCLUSIV
Copii hrăniți de părinți cu un festin nesănătos de aprecieri. Dezvoltă ei cu adevărat o stimă de sine echilibrată? Alexandra Stoica: „Se vede pur și simplu!” / FOTO: freepik.com @freepik

De la venirea lor pe lume, copiii sunt înconjurați de laude exagerate și lipsite de temei, care, paradoxal, le pot înnoda aripi fragile în jurul unui ego inflamat. De la „ești cel mai inteligent!” la „ești cel mai talentat!”, copiii sunt hrăniți cu un festin nesănătos de aprecieri care, departe de a le susține dezvoltarea, îi îndepărtează de realitatea din jur și îi izolează într-o bulă de egocentrism.



Din convingerea că aprecierea abundentă va construi o stimă de sine sănătoasă copilului, părinții oferă cu generozitate complimentele, înălțându-l pe micuț în vârful unui piedestal fragil. Aceste laude exagerate nu numai că nu contribuie la o stima de sine sănătoasă, dar pot chiar să fertilizeze terenul pentru un egocentrism nedorit. 

Alexandra Stoica, consilier specialist parenting, a vorbit la Părinți Prezenți, o emisiune realizată de redactorul-șef PărințișiPitici.ro, Loredana Iriciuc, despre acest egocentrism. 

„O să vorbesc despre 0-3 ani, care este o perioadă specifică ecocentrismului la copii, pentru că este despre ei, pentru că creierul lor nu s-a dezvoltat să aibă capacitatea să creadă că și părerea ta este importantă și părerea celuilalt.

Dar un adult care crește foarte mult în zona asta de ecocentrism, nu vreau să intru în zona de narcisism pentru că nu este în expertiza mea, dar am văzut la joburi șefi care erau în zona asta.

Ce se întâmplă?

Doar ei contează!

Tot ce spune celălalt anulează pentru că este vorba doar despre ei și este o aroganță. Nu sunt în zona de smerenie.

Acest egocentrism exagerat te anulează ca persoană și nu ca idee, părere”, a precizat experta.

Citește și Stima de sine a copilului. Alexandra Stoica: „Părinții o sabotează în momentele în care spun ASTA!” / VIDEO

Egocentrismul are vreo legătură cu stima de sine sănătoasă?

Egocentrismul și stima de sine nu sunt aliați naturali, conform spuselor consilierului specialist parenting. Stima de sine autentică se manifestă în comportamentul zilnic, fără a fi nevoie de cuvinte mari sau de gesturi ostentative.

„Nu, nu are legătură! În momentul în care ai o stimă de sine sănătoasă, echilibrată, n-o să vrei să demonstrezi că ai asta. Cu cât vorbești tu despre ce tare ești, înseamnă că cu atât mai mult nu crezi asta despre tine.

Stima de sine se vede pur și simplu. Din punctul meu de vedere și smerenia face parte din stima de sine. Momentul în care accepți că celălalt are o părere diferită față de tine, accepți mai ai de învățat și că faci asta zilnic”, a mai adăugat Alexandra Stoica. 

Vezi și Stimă de sine scăzută sau ridicată? Cum pot părinții să-și dea seama? Alexandra Stoica: „Semnele le vezi foarte mult în atitudinea copiilor!” / VIDEO

SURSA FOTO: freepik.com @dotshock

Ce rol joacă stima de sine în succesul oamenilor?

În ceea ce privește succesul oamenilor, rolul stimei de sine este extrem de important. Potențialul nostru rămâne neexploatat dacă nu avem o încredere în sine sănătoasă și solidă. Aceasta este concluzia la care ajunge Alexandra Stoica. Experta subliniază că explorând și depășind fricile, sentimentele de vinovăție și regăsind bucuria într-un peisaj emoțional mai vast, putem, prin acțiuni concrete, să ne apropiem de acest potențial dorit.

„Este mult mai dificil să-ți atingi un potențial când tu nu știi ce potențial ai. Gândiți-vă la piramida lui Maslow, unde sus acolo e misiunea personală. Eu n-am cum dacă eu nu mi-am îndeplinit nevoile de bază, să pot să mă gândesc măcar la asta. Dacă eu nu am încredere în mine, dacă eu nu mă cunosc, n-am cum să știu care e potențialul meu.

Dar, explorând și trecând și prin frică, și prin vinovăție, și prin bucurie, și printr-un peisaj emoțional mai larg, pot ușor, ușor prin acțiuni, nu stând acasă și așteptând să mi se întâmple, pot să ajung la acel potențial pe care mi-l doresc.

Acel potențial poate să se schimbe. Pentru că ajung la el și sunt bucuroasă de ce am obținut, dar îmi doresc mai mult și atunci ajung la un alt obiectiv mai mare și înseamnă că mi-am atins un alt potențial.

Dar ca să fac asta e nevoie să accept că în acest moment sunt la încredere la 5. Ok, la 5. Ce pot eu să fac azi să ajung la 5,1 sau 5,00001 pentru că acel pas, dacă nu mă voi bucura de acel mic pas, n-am cum să cresc mai mult”, a mai punctat Alexandra Stoica. 

Citește și „Am făcut o ciorbă bună astăzi!” De ce este important să le spunem copiilor astfel de afirmații? Alexandra Stoica: „Copilul învață ASTA!” / VIDEO

Urmăriți emisiunea integral:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri





DC Media Group Audience
pixel