Criza lecturii în rândul elevilor. Tot mai puțini tineri sunt atrași de citit / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
Criza lecturii în rândul elevilor. Tot mai puțin tineri sunt atrași de citit / FOTO: freepik.com@jcomp
EXCLUSIV
Criza lecturii în rândul elevilor. Tot mai puțin tineri sunt atrași de citit / FOTO: freepik.com@jcomp

Un subiect actual despre care s-a vorbit în emisiunea de la DC Edu a fost legat de criza lecturii în rândul elevilor.Sorin Ivan, împreună cu invitatele Prof. drd. Roxana Petre și prof. Corina Maria Buzoianu, au dezbătut o problemă a generației actuale: lipsa interesului pentru citit.

“Există o criză a lecturii la nivel macro, probabil ca în liceele de top din București sau din marile orașe poate nu suferă de această problemă. Eu mă refer la marea masă a elevilor.

În general elevii care provin din familii unde văd modele în jurul lor, părinți care citesc, care sunt apropiați de actul cultural probabil ca promovează aceeași modalitate de înțelegere”, a spus Roxana Petre.

Cercetătorii spun că cei care au învățat să citească au un volum mai crescut de substanță cenușie în mai multe arii din lobul temporal și parietal. Știința poate dovedi atât de multe încât aș deveni mult prea tehnic.

Citește și „De ce să-ți duci copilul la bibliotecă? „Oferă mult mai mult decât cărți”

Potrivit unui studiu european, dacă ne uităm la România, oamenii citesc mai puțin de 5 minute pe zi, iar 35% dintre noi nici măcar n-am citit vreodată o carte. 93% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an.

Atenția asupra cărților a fost distrasă mai ales după 1990, moment în care și pătrunderea mijloacelor moderne din mass media, apoi internetul, au dus cărțile către o zonă marginală, unde se regăsesc profesioniștii, pasionații, ori cei interesați de noutăți de specialitate și literatură. În România s-a ales și o zi națională a lecturii, pe 15 februarie, care se marchează mai ales în școli. Datele PISA spun că 41% dintre elevi nu au atins un nivel de bază de citire.

35% dintre tineri spun că nu au citit niciodată vreo carte, iar doar 16 % spun că citesc lunar. Și atunci să nu ne mirăm dacă vedem rezultate proaste la examenele naționale sau limbaj din ce în ce mai lovit de greșeli care, odată, erau impardonabile. Cartea inspiră, dă un sens vieții, creează imagini și povești în mișcare, educă, îmbogățește limbajul, oferă libertate minții pentru a alege binele de rău și mai ales deșteaptă, potrivit observatornews.

Interviul integral poate fi urmărit mai  jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri

DC Media Group Audience
pixel