De la ce vârstă pot copiii să înceapă să vină singuri de la școală și să își aștepte părinții acasă? Specialiștii ne spun cum să facem acest pas important!

Data actualizării: | Data publicării:
De la ce vârstă pot copiii să înceapă să vină singuri la școală și să își aștepte părinții acasă? Specialiștii ne spun cum să facem acest pas important! / FOTO: freepik.com @EyeEm
De la ce vârstă pot copiii să înceapă să vină singuri la școală și să își aștepte părinții acasă? Specialiștii ne spun cum să facem acest pas important! / FOTO: freepik.com @EyeEm

Când vine vorba de a-i lăsa pe copiii noștri să vină singuri acasă de la școală și să fie independenți acasă, apar multe îngrijorări. Cum putem gestiona acest pas important?



Înainte de a te întreba dacă copilul tău este pregătit, trebuie să te asiguri întâi că tu ești pregătit!

Acordarea unei astfel de autonomii copilului poate provoca anxietate și poate influența, fără să-ți dai seama, comportamentul tău față de el.

Această etapă este semnificativă pentru un părinte: copilul meu nu mai este un bebeluș, nu mai are nevoie de mine la fel de mult... Mă va iubi la fel de mult?

Este dificil să faci față acestei libertăți noi. Așadar, lucrează la acest aspect înainte de a porni în această aventură.

Această tranziție poate fi comparată cu începerea grădiniței: pentru părinți, este un moment de a lăsa ceva în urmă, ceea ce poate aduce un sentiment de nostalgie, notează specialiștii de la psychologies.com.

Cum știi dacă copilul tău este pregătit?

SURSA FOTO: freepik.com @kocamir

De obicei, în jurul vârstei de 10 ani, copiii pot începe să meargă singuri de la școală și să își aștepte părinții acasă, deși unii pot începe încă de la 8 ani.

Pentru a afla, trebuie să-i pui întrebarea! Dacă copilul tău pare nesigur, recunoaște-i temerile fără să te panichezi: copiii se tem adesea să nu fie lăsați singuri. Ei au nevoie de reasigurare și ghidare: liniștește-i în legătură cu drumul lor, discută posibilele evenimente neprevăzute pentru a-i ajuta să-și depășească temerile.

Un obstacol pe drum? Dacă strada obișnuită este închisă din cauza unui accident, de exemplu, copilul trebuie să cunoască o rută alternativă și să știe cum să ceară ajutor dacă este necesar, respectând totodată limitele: nu urca într-o mașină sau nu intra în casa unui străin.

Organizarea călătoriilor de întoarcere în grup cu colegii din vecinătate este o soluție bună, cel puțin la început.

Stabiliți reguli

SURSA FOTO: freepik.com @arsal

Pentru primele călătorii, asigură-te că copilul tău știe că îl vei aștepta acasă pentru o scurtă perioadă și că veți discuta despre cum a decurs drumul.

Pe măsură ce copilul tău se obișnuiește să vină și să stea singur acasă, este important să-i stabilești reguli clare. Majoritatea copiilor au deja smartphone-uri, așa că trebuie să se obișnuiască să îți trimită un mesaj imediat ce ajung acasă. Activează controlul parental pe telefonul lor și pe toate dispozitivele din casă.

Fă o listă cu reguli și sarcini: încuierea ușii, spălarea mâinilor, realizarea temelor, etc. Această listă poate fi ajustată pe parcursul anului școlar.

Revizuiți regulile legate de utilizarea ecranelor și asigură-te că acestea sunt respectate: deși copilul tău este independent acasă, trebuie să îi controlezi activitățile mai atent în absența ta. Creează un dialog deschis cu el în această perioadă de autonomie, astfel încât să poată vorbi liber despre ce a făcut.

În final, asigură-te că bunăstarea lui generală este menținută. Observă-l, întreabă-l despre ziua lui.

Singurătatea poate genera anxietăți inconștiente, așa că fii atent la orice schimbare de comportament. Discută zilnic cu el despre cum a fost ziua lui pentru a putea face ajustări necesare.

Copilul tău crește, dar va avea întotdeauna nevoie de sprijinul și reasigurarea ta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





DC Media Group Audience
pixel