Egalitatea de șanse în educație. Iulian Cristache: „Un profesor care simte că nu este respectat la școală e foarte frustrat” / VIDEO

Data publicării:
Numărul elevilor cu cerințe educaționale speciale din școlile din România aproape s-a triplat în ultimii 5 ani / FOTO: freepik.com@gpointstudio
EXCLUSIV
Numărul elevilor cu cerințe educaționale speciale din școlile din România aproape s-a triplat în ultimii 5 ani / FOTO: freepik.com@gpointstudio

Președintele Federației Naționale a Părinților – EDUPAR, Iulian Cristache, spune că un profesor care simte că nu este respectat la școală e foarte frustrat. Și partea lui de vocație, plăcere de a veni la școală și de a pune suflet în ceea ce face acolo începe să dispară.



Un alt subiect abordat în emisiunea de la Dc Edu, de către realizatorul Sorin Ivan și Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților – EDUPAR, a fost legat de egalitatea de șanse în educație.

Vezi și „Bullying și violență în școală. Iulian Cristache: „Cred că sunt foarte puține familii care își trimit copiii la școală să facă scandal” / VIDEO”

S-a punctat faptul că unii profesori sunt nemotivați atunci când vin la catedră, deși salariile au mai crescut.

„Nu mai sunt așa mici salariile. Doar la profesorul debutant. Acolo este o problemă. E adevărat, nu poți sta 30 de ani să iei un salariu cu care să poți să-ți întreții familia și să fii mulțumit. Sunt salarii care ajung între 5.000 - 5.500 net, unii dintre ei care au plata și cu ora și grad didactic sar și de 7.000 net. Se poate trăi onorabil. Profesorii trebuie să-și recapete respectul. Poate pare ciudat ce spun, dar un profesor care simte că nu este respectat la școală e foarte frustrat. Și partea lui de vocație, plăcere de a veni la școală și de a pune suflet în ceea ce face acolo începe să dispară”, spune Iulian Cristache.

Președintele Federației Naționale a Părinților – EDUPAR, mai spune că practic un profesor care vine la catedră trebuie să o facă datorită vocației. „Teoretic cineva care vine în sistemul de învățământ ar trebui să vină pe bază de vocație. Nu este deloc o meserie sau o profesie ușoară. Trebuie să recunoaștem. Unii dintre noi arătăm cu ușurință către dumnealor și trebuie să spunem că nu este deloc o meserie ușoară. Unora dintre noi le este greu cu un copil sau doi acasă, pe când un profesor zi de zi are în spate sute de copii. Dacă se duce la patru ore cu 25, atunci are o sută de copii în spate. Pe de altă parte, momentul când profesorul nu mai are vocație și vine la școală doar pentru a fi plătit, discutăm despre acest eșec. Trebuie niște mecanisme de corecție, de recompensare. Ne putem uita pe mecanismele de recompensare la simulările de la finalul claselor a II-a, a IV-a, a VI-a și a VIII-a, astfel încât să ne uităm. De la clasa a II-a la clasa a IV-a există progres pe disciplina respectivă la acel copil?! ”, explică Iulian Cristache.

Citește și „Fenomenul meditațiilor. Iulian Cristache: „Meditațiile au devenit un sistem paralel care, la nivel financiar, cred că o să bată sistemul public la nivel de bani” / VIDEO”

Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel