„La ce folosește integrala? Când o mai calculez în viață?” Importanța matematicii în dezvoltarea copiilor. Conf. univ. dr. Gherghe: „Vă spun ce se întâmplă!” / VIDEO

Data publicării:
„La ce folosește integrala? Când o mai calculez în viață?” Importanța matematicii în dezvoltarea copiilor. Conf. univ. dr. Gherghe: „Vă spun ce se întâmplă!” / FOTO: freepik.com @BillionPhotos
EXCLUSIV
„La ce folosește integrala? Când o mai calculez în viață?” Importanța matematicii în dezvoltarea copiilor. Conf. univ. dr. Gherghe: „Vă spun ce se întâmplă!” / FOTO: freepik.com @BillionPhotos

Conf. univ. dr. Cătălin Gherghe, coordonatorul Lotului Olimpic de Matematică, Decanul Facultății de Matematică și Informatică, Universitatea din București și prim-vicepreședintele Societății de Științe Matematice din România a fost invitatul de luni al prof. univ. dr. Sorin Ivan, la DC Edu. 



Cei doi au discutat, printre altele, despre importanța matematicii în dezvoltarea gândirii copiilor. 

„Vreau să-mi spun părerea și s-ar putea să nu fie pe placul unui specialist în științele educației. Profesorii sunt întrebați, atunci când concep niște planuri de învățământ, care sunt competențele care sunt dezvoltate de matematică. 

Îmi place să spun și să cred că, de fapt, matematica este în sine o competență. Evident că poți să alegi în loc de matematică, șah, de exemplu. S-ar putea să dezvolte gândire poate la fel. 

E aleasă matematică pentru că nu e nevoie să demonstrezi, se știe că matematica e în tot și în toate și atunci este calea cea mai bună”. a precizat conf. univ. dr. Cătălin Gherghe, la DCEdu.

„La ce-mi folosește mie integrala? Când o să mai calculez eu integrală în viață?”

Conf. univ. dr. Cătălin Gherghe a continuat subliniind că deseori, profesorii de matematică primesc întrebări de la elevi precum: „la ce-mi folosește mie integrala? Când o să mai calculez eu integrală în viață?”

Răspunsul lui este clar: „NU! Nu o să mai calculezi și probabil că 5% dintre elevi se vor mai întâlni cu o integrală. Dar, vă spun ce se întâmplă: rezolvarea integralei, exercițiul acela făcut de creierul uman în acel moment dezvoltă niște lucruri pe care tu ca elev nici nu le realizezi. 

S-ar putea ca în viață, dacă ai fost bun la matematică - și mulți recunosc lucrul acesta - să te afli în fața unei probleme, nu de matematică, dar gândirea pentru că ți-a fost formată cu acei pași - unele lucruri grele, altele mai puțin grele - ai putut să rezolvi problema aceea de viață tocmai pentru că mintea a fost formată în acel sens”

Prof. univ. dr. Sorin Ivan: „Exercițiile antrenează gândirea și o fac aptă pentru probleme de viață”

Prof. univ. dr. Sorin Ivan a subliniat aspectul esențial al matematicii, subliniind valoarea exercițiilor abstracte în dezvoltarea competențelor și abilităților cognitive necesare pentru viață.

„Chiar dacă sunt niște exerciții abstracte, cărora nu le regăsești corespondențe în viața practică, ele antrenează gândirea și o fac aptă, prin competențe și abilități, pentru probleme de viață”, a concluzionat prof. univ. dr. Sorin Ivan. 

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri





DC Media Group Audience
pixel