Lipsa disciplinei și comportamentele deviante. Ioana Șandru: „Avem nevoie de reguli în școli” / VIDEO

Data publicării:
Lipsa disciplinei și comportamentele deviante. Ioana Șandru „Avem nevoie de reguli în școli” / FOTO: freepik.com@Drazen Zigic
EXCLUSIV
Lipsa disciplinei și comportamentele deviante. Ioana Șandru „Avem nevoie de reguli în școli” / FOTO: freepik.com@Drazen Zigic

Lipsa disciplinei în școli este un subiect tot mai des abordat în zilele noastre. Tot mai multe cazuri de bullying, cyberbullying sau violență sunt întâlnite în școlile din România.



Luni, 15 aprilie, Ioana Șandru, doctor în Psihologie, consilier școlar, lector universitar, a fost prezentă în platoul emisiunii de la Dc Edu, fiind invitata prof. univ. dr. Sorin Ivan. Aceasta a vorbit, printre altele, și despre lipsa disciplinei în școli.

Prăbușirea disciplinei sau acest declin al disciplinei favorizează fenomenele de bullying, comportament anomic, anarhic, sfidarea sau violența.

Vezi și „Despre bullying-ul în școli. Ioana Șandru, doctor în Psihologie: „Un agresor nu are o stimă de sine prea bună” / VIDEO”

„Toate se leagă cu această criză a valorilor din societate. Societatea este un haos și în presiunea aceasta pe care o pune asupra noastră, a tinerilor: să fie buni, să fie perfecți, în media să aibă vacanțele perfecte, imaginea perfectă. Sigur creează o anumită tensiune, vrei să dai bine și să reziști stresului și poate a performanței școlare, e o luptă a individului cu sinele: ce are de  învățat, ce are de decelat, ce să ia din mediul de familie, valorile familie, din mediul social. (...) Avem nevoie de reguli, de exemplu telefoanele să fie departe de ochii lor în timpul orelor, să nu aibă căști, pentru că pierd mult din lecția predată, să le fie făcută observație, pentru că deja suntem dependenți, conectați la online, disciplina și regulile ar ajuta foarte mult ca tinerii să fie focalizați pe sarcina de lucru”, a explicat Ioana Șandru.

Doctorul în psihologie mai spune că este nevoie de conștientizare pentru a lua doar lucrurile bune din jurul nostru. „E nevoie de o conștientizare a ce vreau eu să fac, ca stare de bine, armonie, sistem de valori, la care fiecare să lucreze, și să-mi iau din mediul social acele elemente care să mă dezvolte personal”.

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, declara recent că noul Statut al elevului și noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ (ROFUIP) vor conține „măsuri mai stricte, în ceea ce privește asigurarea disciplinei în mediul educațional, în ceea ce privește elevii”. Declarațiile au fost făcute la DC News. Acest regulament și statutul elevului vor conține măsuri mai stricte, în ceea ce privește asigurarea disciplinei în mediul educațional, în ceea ce privește elevii, dar sunt și acte normative care vor viza personalul didactic și angajații din unitățile de învățământ care vor răspunde, poate, prin pedepse mai aspre în ceea ce privește gestionarea actelor de violență, dacă se vor dovedi a fi vinovați în astfel de situații, inclusiv excluderea din învățământ. Se merge până la desfacerea contractului individual de muncă și excluderea acestora din sistemul de educație.

În prezent, „exmatricularea nu se mai aplică”, dar este prevăzută în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, în cazuri excepționale.

Citește și „Mijloace de combatere a violenței în școli. Ioana Șandru: „Trebuie să-i învățăm pe copii să gestioneze aceste emoții negative de frustrare, de porniri pentru a-și face singuri dreptate” / VIDEO”

Emisiunea pe larg poate fi urmărită mai jos. Ioana Șandru, doctor în psihologie, a abordat mai multe teme de actualitate din școlile din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel