Meditațiile - un alt sistem de învățământ? / VIDEO

Data publicării:
Meditațiile - un alt sistem de învățământ / FOTO: freepik.com@gpointstudio
EXCLUSIV
Meditațiile - un alt sistem de învățământ / FOTO: freepik.com@gpointstudio

În ultima perioadă, tot mai mulți părinți apelează la meditații pentru copiii lor, aceștia considerând că ceea ce învață în timpul orelor de curs nu este suficient.



Un alt subiect abordat de către Prof. univ. dr. Sorin Ivan și invitata lui, conf. univ. dr. Firuța Tacea, de la Facultatea de Psihologie , Firuța Tacea, în emisiunea de luni de la DC Edu, a fost legat de meditații.

„Avem etaloane determinate corect pentru a evalua pe copii?! sau punem aceste etaloane în funcție de performanțele pe care le obține o anumită categorie limitată de copii, care beneficiază de sprijin și de ajutor suplimentar. Construim aceste subiecte la examene în funcție de ce poate toată lumea, avem niște determinări foarte clare? sau le construim în funcție de etaloane pe care le fixează o anumită categorie de profesori cu o anumită categorie de copii. Câtă vreme obstacolul va fi foarte sus plasat va supraviețui și sistemul de meditații. Este impropriu spus sistem, mai degrabă mecanismele prin care copiii sunt suplimentar alimentați cu sprijin care nu este gratuit. Rămâne o componentă care este foarte importantă: aceea a percepției părinților în privința meditațiilor. Cred că o parte din acest sistem de meditații supraviețuiește și se dezvoltă din cauza percepției părinților”, a declarat în cadrul emisiunii conf. univ. dr. Firuța Tacea, de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației (Universitatea din București). 

Profesoara spune că părinții nu acceptă că ceea ce ar trebui să facă școala și face școala este suficient pentru ca elevul să atingă un nivel de performanță acceptabil când vine vorba de evaluările naționale.

„Eu mă gândesc la percepția socială sau a părinților când vine vorba despre școli cu prestigiu, despre o imagine deformată a tipurilor de școli către care copiii ar putea să se orienteze, prestigiul social bate de departe orice criteriu când vine vorba despre selecția școlilor. Rămâne deoparte filiera tehnologică către care copiii ar putea să meargă și care are niște beneficii, niște avantaje uriașe pentru absolvenți.În schimb, percepția deformată a părinților îi determină să-i supună pe copii la un efort suplimentar, pentru o performanță vremelnică, care e posibil ca pe durata anilor de liceu să nu se confirme, ci să se infirme și să-i faci copilului mai mult rău”, a mai explicat Firuța Tacea.

1 din 3 elevi din România face meditații

Un studiu din 2021, realizat de IRES și de Societatea Academică din România, arăta că 1 din 3 elevi din România face meditații la cel puțin o materie. Dintre cei care iau meditații, 80% se pregătesc la matematică, iar aproximativ o treime iau meditații la limba română sau la limbi străine.

Însă nu există vreo statistică a numărului de copii care fac meditație cu profesorul de la clasă, lucru interzis de Legea Educației.

Sancțiuni pentru profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă

Potrivit noii legi, profesorii nu au voie să facă meditații cu elevii de la clasă. Activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă constituie abatere disciplinară și se pot aplica mai multe sancțiuni, de la avertisment scris până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă. Profesorii sancționați cu desfacerea contractului de muncă nu mai pot preda pentru 7 ani școlari.

Interviul integral poate fi urmărit în materialul de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel