Mircea Duțu, de Ziua Pământului: „Deșeurile au atins o atare cantitate încât la o zonă de interferență între Oceanul Pacific și Oceanul Indian este pe cale a se constitui un nou continent” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
Mircea Duțu de Ziua Pământului: „Deșeurile au atins o atare cantitate încât la o zonă de interferență între Oceanul Pacific și Oceanul Indian este pe cale a se constitui un nou continent” /FOTO: freepik.com@thetrimhub
EXCLUSIV
Mircea Duțu de Ziua Pământului: „Deșeurile au atins o atare cantitate încât la o zonă de interferență între Oceanul Pacific și Oceanul Indian este pe cale a se constitui un nou continent” /FOTO: freepik.com@thetrimhub

Într-o eră în care schimbările climatice și degradarea mediului sunt tot mai evidente, este esențial să ne concentrăm eforturile asupra conservării resurselor naturale și reducerea impactului negativ asupra ecosistemului global. Despre această problemă s-a vorbit luni, la Dc Edu, invitatul emisiunii fiind Mircea Duțu, director în cadrul Academiei Române.



În emisiunea de luni, 22 aprilie, invitatul lui Sorin Ivan în emisiunea de la Dc Edu a fost Mircea Duțu, director în cadrul Academiei Române.

Un subiect abordat a fost chiar despre Ziua Pământului, pe 22 aprilie fiind Ziua Pământului.

„Este o simplă coincidență faptul că pe 22 aprilie sărbătorim Ziua Pământului, iar pe 23 aprilie este Sfântul Gheorghe, asta mai ales dacă avem în vedere și originea manifestării ca atare. Ea a fost inițiată în 1970 în Statele Unite de senatorul democrat Gaylord Nelson care în fața afirmării problematicii ecologice a luat inițiativa ca în cadrul campusurilor universitare din SUA să se pună această problemă a modului în care tânăra generație se raportează la protecția mediului. Studenții au fost deosebit de activi, au inițiat o serie de manifestări, a făcut presiune asupra autorităților, astfel încât s-a ajuns la înscrierea preocupărilor de protecția mediului în rândul politicilor publice din SUA. În 1970, când a fost marcată pentru prima dată această sărbătoare, au fost adoptate și primele legi din lume cu privire la protecția mediului. Legea privind aerul curat, apa curată și protecția speciilor. După 1990, mișcarea s-a internaționalizat, au avut o contribuție importantă la organizarea și desfășurarea conferinței de la Rio din 1972, în 2009 a dobândit și o calificare oficială, fiind recunoscută ca atare de Organizația Națiunilor Unite, în 2015 a fost legată de acordul de la Paris privind clima, așa încât în 2016, la 22 aprilie, a fost deschis spre semnare, la sediul Națiunilor Unite, de la New York, acest act fundamental pentru dreptul climei, acordul de la Paris”, a explicat Mircea Duțu.

Care este tema din acest an

Astăzi este marcată a 53-a ediție a acestei sărbători, care are ca temă „Planeta împotriva plasticelor”.

„Este o temă deosebit de importantă, cea a poluării prin surse provenite din materiale plastice care a devenit deja o preocupare mondială. În zilele de astăzi, trei mari probleme ecologice sunt pe agenda zilei. Prima: schimbarea climatică și efectele sale, a doua: erodarea biodiversității și a treia poluarea generalizată. Conform statisticelor internaționale, în fiecare an mor, ca urmare a poluării aerului, prematur sau mod direct, circa 7 milioane de persoane. Pentru prima dată anul trecut, potrivit estimărilor internaționale, poluarea, în general, a depășit din punctul de vedere al victimelor – fumatul”, a mai spus Mircea Duțu.

Ce apă trebuie să bem?

Mircea Duțu spune că problema cea mai mare atunci când vine despre apa pe care o bem este ambalajul. „Orice material de acest gen – plasticul, are tendința de a se degrada în particule extra fine și se impregnează în conținutul lichidului, îl ingerăm atunci când consumăm apa, iar această poluare a devenit atât de preocupantă, încât sub egida Națiunilor Unite se urmărește acum încheierea unui tratat internațional care să reducă prezența materialelor plastice și, în primul rând, al obiectelor de plastic de unică folosință, într-un termen de câteva decenii.S-a constatat că această cucerire la un moment dat a civilizației s-a repercutat masiv asupra vieții noastre. Partculele extrafine deosebit de perioculoase au pătruns în organismul uman până la nivelul sângelui, inimii și chiar a creierului. La nivel mondial se vorbește că deșeurile au atins o atare cantitate încât la o zonă de interferență între Oceanul Pacific și Oceanul Indian este pe cale a se constitui un nou continent de plastic. Multe zone naturale sunt asfixiate ca urmare a acestor deșeuri deosebit de periculoase și care au o persistență în mediu îndelungată. Se degradează în mod natural deosebit de greu și uneori în sute de ani, iar acest fenomen lasă urme asupra calității mediului”, a explicat directorul Mircea Duțu.

Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel