Reforma și problemele educației românești. Marian Staș: „Ne complacem, zicem că facem lucruri și nu facem” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
Reforma și problemele educației românești. Marian Staș „Ne complacem, zicem că facem lucruri și nu facem” FOTO: freepik.com
EXCLUSIV
Reforma și problemele educației românești. Marian Staș „Ne complacem, zicem că facem lucruri și nu facem” FOTO: freepik.com

Marian Staș, manager de programe educationale, a fost invitatul emisiunii Dc Edu de astăzi, 25 martie. În emisiune au fost abordate mai multe subiecte legate de reforma și problemele educației românești.



Marian Staș, manager de programe educationale, fost consilier ministerial, colaborator al Tribunei Învățământului, a fost invitat, astăzi, în cadrul emisiunii Dc Edu, emisiune realizată de Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului. Acesta a vorbit despre reforma și problemele educației românești, despre programele pilot din școli. 

Întrebat ce părere are despre reforma învățământului acesta a spus: „Mediocritate sistemică, mediocritate individuală, jumătăți de măsură, ne complacem, zicem că facem lucruri și nu facem. Școala servită politic. Răspunsul este da, cu toată tristețea”.

„Planul Național de Redresare și Reziliență conține o prevedere care alocă 12 milioane euro pentru 60 de școli pilot, iar în momentul de față hârtiile sau nu sunt făcute sau nu duc nicăieri, pentru că niciun euro din suma asta nu este atras de vreo școală ca atare. Evident, este vorba despre un efort colectiv”, a spus Marian Staș.

Acesta a dat ca exemplu Râmnicu Sărat, Școala Vernescu, unde directoarea Gianina Maria Lalu-Popescu, împreună cu directoarea adjunct, Angelina Rocabado, care au creat modelul curricular, pentru a da un răspuns cât mai bun nevoilor copiilor din comunitate, comunitatea slab dezvoltată economic.

„Au făcut un lucru extraordinar, transformând modelul, astfel încât copiii respectivi să se simtă bine și să se împlinească într-o manieră cât mai apropiată de nevoile și preferințele lor. Nu printr-un plan cadru unic, printr-un tabel vai mama lui”, a mai spus invitatul. De asemenea, acesta a lăudat și conducerea Colegiului „Mihai Eminescu” din Petroșani. 

În prezent, în jur de 40-50 de școli cuprind acest program pilot. Pilotările durează, prin ordin, patru ani.

Ce este școala pilot

Unitățile de învățământ cu statut de unități-pilot au rolul de a pune în aplicare și de a evalua proiecte de cercetare educațională, noi modele curriculare și de carieră didactică, în vederea fundamentării de politici publice la nivel național. Acest proiect le va da posibilitatea elevilor să își aleagă materiile pe care vor să le studieze la școală.

Subiectul dezbătut pe larg, dar și alte teme de interes, pot fi urmărite integral mai jos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri





DC Media Group Audience
pixel