Supravegherea audio-video și siguranța în mediul educațional. Iulian Cristache: „Proiectul nu poate fi implementat fără acordul părinților și al profesorilor!” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
Supravegherea audio-video și siguranța în mediul educațional. Iulian Cristache „Proiectul nu poate fi implementat fără acordul părinților și al profesorilor!” / FOTO: freepik.com@jcomp
EXCLUSIV
Supravegherea audio-video și siguranța în mediul educațional. Iulian Cristache „Proiectul nu poate fi implementat fără acordul părinților și al profesorilor!” / FOTO: freepik.com@jcomp

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților – EDUPAR, spune că supravegherea audio-video în școlile din România nu se poate implementa deoarece este nevoie de acordul atât al părinților, cât și al profesorilor.



În emisiunea de luni de la Dc Edu, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților – EDUPAR, a vorbit despre supravegherea audio-video și siguranța în mediul educațional.

„Aici sunt două planuri de discuție. Unul prin care susținem inițiativa acestui proiect de ordonanță de urgență prin care se dorește monitorizarea audio-video fără acordul părinților și al profesorilor. Și altul, modul în care poate fi implementat acest proiect. Pentru că, așa cum arată acum, ținând cont de directivele europene, categoric că nu poate fi implementat. Nu poate să meargă. Este nevoie de acordul părinților și al profesorilor și atunci Ministerul Educației trebuie să pună la masă cu Ministerul de Interne și Ministerul Justiției, să găsească o soluție, o lege specială prin care să obținem cumva o derogare. Sau să pună școlile să facă o analiză de risc”, spune Iulian Cristache.

Acesta a mai punctat faptul că această analiză de risc ar trebui făcută de școlile în care există un număr crescute de acte de violență. „Se poate face o analiză de risc sau poate fi plătit un specialist în GDPR și pe baza analizei de risc împreună cu poliția se pot monta aceste camere fără acordul părinților și al profesorilor”, a spus Iulian Cristache.

Citește și „Bullying și violență în școală. Iulian Cristache: „Cred că sunt foarte puține familii care își trimit copiii la școală să facă scandal” / VIDEO”

Practic, supravegherea audio-video, în acest moment, nu poate fi pusă în aplicare fără acordul ambelor părți.

Sindicatele din educaţie se opun

Sindicatele din educaţie nu susţin, însă introducerea acestei măsuri, fără acordul părinţilor şi al angajaţilor din sistemul de învăţământ.

“Spaţiul educaţional trebuie să fie unul al creaţiei, al bunei înţelegeri, iar această supraveghere audio-video nu este altceva decât un factor de stres în plus pentru participanţii la actul educaţional. Colegii noştri din teritoriu ne-au transmis că în condiţiile în care nu li se va cere acordul vor apela la justiţie”, spune vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, George Purcaru.

Reprezentanţii părinţilor susţin că astfel de sisteme de supraveghere sunt benefice pentru a reduce violenţa în unităţile de învăţământ, dar solicită Ministerului Educaţiei un cadru legal, care nu poate fi atacat în instanţă.

Vezi și „Implicarea părinților în educație. Iulian Cristache, președintele EDUPAR: „Trebuie să facem diferența dintre dorință și putință” / VIDEO”

Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel