Tata sau mama? Cine transmite inteligența copilului?

Data publicării:
Tata sau mama? Cine transmite inteligența copilului? / FOTO: freepik.com @volodymyr-t
Tata sau mama? Cine transmite inteligența copilului? / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Întrebarea dacă inteligența este transmisă a fost explorată de știință, iar rezultatele inițiale par să indice că da, dar realitatea este mai complexă decât pare la prima vedere. În 2016, pe blogul său, Psychology Spot, psihologul spaniol Jessica Delgado a sugerat că inteligența copilului este mai probabil să fie transmisă de la mamă și că genele inteligenței provin de la ambii părinți. Această concluzie a fost susținută de referința la munca neurologului Robert Lehrke, care în 1972 a identificat o legătură între cromozomul X și abilitățile cognitive.

Cu toate acestea, studiul lui Lehrke a fost limitat la un eșantion redus, aproximativ zece familii, ceea ce ridică îndoieli cu privire la validitatea generalizării acestor rezultate la întreaga populație.

În ciuda acestei observații inițiale, cercetările ulterioare au arătat că moștenirea inteligenței este mult mai complexă și că mai multe gene, nu doar cele de pe cromozomul X, influențează abilitățile cognitive. Astfel, este dificil să se atribuie o singură sursă de inteligență în transmiterea acesteia de la părinți la copii.

De asemenea, mediul în care crește copilul și experiențele sale joacă un rol important în dezvoltarea abilităților cognitive.

Deși ideea că inteligența este transmisă de la părinți la copii este susținută de anumite cercetări inițiale, realitatea este mult mai complexă și implică o interacțiune complexă între genetica și mediu în dezvoltarea abilităților cognitive.

Citește și Ce fac diferit părinții copiilor inteligenți emoțional, potrivit unui expert

Numeroase gene sunt implicate în transmiterea inteligenței

SURSA FOTO: freepik.com @artroomstudio

Numeroase gene sunt implicate în transmiterea inteligenței. Cercetările recente au confirmat că atât amprenta genetică maternă, cât și cea paternă influențează dezvoltarea creierului copilului.

Unul dintre cele mai semnificative studii pe acest subiect a fost publicat în revista „Nature Neuroscience” în decembrie 2015. Acest studiu a demonstrat că abilitățile cognitive sunt influențate de două rețele extinse de gene, numite M1 și M3. Aceste două rețele, alcătuite din 1.225, respectiv 160 de gene, sunt răspândite pe toți cromozomii umani, cu excepția cromozomului Y.

Concluzia autorilor cercetării este că trăsături precum inteligența sunt influențate de un grup mare de gene care interacționează, similar cu o echipă de fotbal cu jucători poziționați diferit.

În esență, atât mama, cât și tatăl pot transmite genele inteligenței copiilor lor.

Este important de remarcat că știința recunoaște că inteligența se dezvoltă și prin educație și mediu. Astfel, mediul în care crește copilul și interacțiunile sale sociale au un impact semnificativ în formarea și consolidarea abilităților cognitive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Dezvoltare intelectuala

DC Media Group Audience
pixel