Acestea sunt greșelile pe care le fac părinții atunci când își ajută copiii să aleagă un traseu academic

Data publicării:
 Acestea sunt greșelile pe care le fac părinții atunci când își ajută copiii să aleagă un traseu academic / FOTO: freepik.com
Acestea sunt greșelile pe care le fac părinții atunci când își ajută copiii să aleagă un traseu academic / FOTO: freepik.com

Atunci când vine vorba despre alegerea studiilor, mulți părinți au tendința să intervină în alegerile copiilor mai mult decât ar fi necesar, uitând să țină cont de câteva aspecte. Iată câteva dintre greșelile pe care le fac părinții atunci când  își ajută copiii să aleagă un traseu academic.



Deși părinții își doresc întotdeauna ce este mai bun pentru copiii lor, a-i ajuta să aleagă studiile care le vor determina viitorul profesional este uneori o decizie complicată, nu lipsită de mari îndoieli, având în vedere gama largă de posibilități, schimbările constante din sistemul de învățământ și evoluția rapidă a lumii profesionale.

Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac familiile în această privință:

Cred că universitatea este singura cale. „Cu ani în urmă, a avea o diplomă universitară oferea siguranță profesională, dar în prezent, această diplomă nu mai reprezintă o garanție. Mulți părinți insistă ca copiii lor să studieze pentru o diplomă pentru că sunt blocați în lumea muncii din anii 1980. Una dintre marile greșeli ale sistemului de educație este că părinții nu sunt capabili să vadă că lumea muncii a evoluat și că există noi cerințe. Maxima de a obține o diplomă și de a avea un loc de muncă într-o companie pe viață nu mai este valabilă", avertizează Jaime Guijarro, șeful departamentului de orientare de la Colegio Joyfe, potrivit ABC.es.

Impunerea deciziei asupra lor

Există părinți care le impun copiilor lor ce ar trebui să studieze. Ei nu le dau posibilitatea de a alege. Sunt părinți care vor cu orice preț ca copilul lor să urmeze o anumită profesie, fie din cauza tradiției familiei, fie din cauza prestigiului. Dacă copilul nu este convins, decizia va fi un eșec.

Alegerea unui curs care este la modă

Alegeți un curs de studii pentru că este la modă, chiar dacă nu vă place. Să lucrezi într-un domeniu care nu este pe placul tău nu este cel mai potrivit lucru pe care trebuie să-l faci. În plus, ceea ce este la modă astăzi s-ar putea să nu mai fie la modă peste zece ani, din cauza schimbărilor din lumea muncii.

Întoarcerea în trecut
Spuneți-le în mod direct ce ar trebui să facă sau ce am face noi acum dacă am fi în situația lor și nu am făcut la momentul respectiv. 

Nu caută consiliere profesională

Nu vă adresați departamentelor de orientare școlară. Aceste birouri sunt alcătuite din specialiști în domeniul educației, care cunosc diferitele căi spre un obiectiv profesional. În plus, în cele mai multe cazuri, aceștia îl cunosc pe elev, astfel încât recomandările sunt mai adaptate la gusturile, circumstanțele și posibilitățile sale viitoare.

Părinți autoritari

„Prea multe reguli și prea puțină afecțiune”. Acesta este modul în care părinții autoritari se comportă cu copiii lor. Această educație, potrivit specialistului Rocío López, era mai frecventă în generațiile anterioare, deși există părinți care încă se comportă într-un mod foarte autoritar cu copiii lor. Acest lucru generează o lipsă de încredere în sine la cei mai mici dintre copii, iar aceștia au o capacitate redusă de a lua decizii.

Părinți supraprotectori
Conform datelor, acesta este modelul predominant. Acești părinți încearcă prin toate mijloacele să-și împiedice copiii să se confrunte cu orice fel de dificultăți. Ei sunt mereu cu ochii în patru pentru a îndepărta orice piatră care ar putea sta în calea copiilor lor. 77% dintre părinți sunt supraprotectori, conform Institutului Național de Statistică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Educatie





DC Media Group Audience
pixel