Ce se întâmplă cu școala românească din punct de vedere al disciplinei? Firuța Tacea: „Școala reflectă societatea căreia îi aparține” / VIDEO

Data publicării:
Ce se întâmplă cu școala românească din punct de vedere al disciplinei Firuța Tacea „Școala reflectă societatea căreia îi aparține” / FOTO: freepik.com@creativeart
EXCLUSIV
Ce se întâmplă cu școala românească din punct de vedere al disciplinei Firuța Tacea „Școala reflectă societatea căreia îi aparține” / FOTO: freepik.com@creativeart

În emisiunea difuzată luni, 13 mai, la DC Edu, a fost invitată conf. univ. dr. Firuța Tacea, de la Facultatea de Psihologie.



Declinul disciplinei în școli a fost unul dintre subiectele abordate de conf. univ. dr. Firuța Tacea, în cadrul emisiunii de la Dc Edu.

Ce se întâmplă cu școala românească din punct de vedere al disciplinei?

„Răspunsul la de ce probleme de disciplină, de ce probleme de violență, de ce probleme de bullying, în mod firesc, în mod natural școala reflectă societatea căreia îi aparține. Toate aceste fenomene se oglindesc în școală într-o formă, de cele mai multe ori, apropiată de ceea ce se întâmplă în societate.

Deci dacă în societate predomină astfel de manifestări este firesc să le regăsim și în școală. Ce nu regăsim suficient în școală cred este acel sistem de intervenții controlat, chiar și punitiv, nu excludem asta, dar mă gândesc mai degrabă la acel accent pe care profesorii ar trebui să-l pună pe mecanismele de construire a interacțiunilor dintre elevi, înaintea aspectelor de natură cognitive și achizițiilor de natură cognitive.

Deci, să mă preocupe înainte de performanța și rezultatul de la matematică sau geografie, ce se întâmplă cu elevii, ce se întâmplă cu grupurile de elevi și cu interacțiunile dintre ei. Pentru că dacă toate aceste lucruri sunt așezate înainte de cele cognitive, sigur îmi voi crea premise ca și elevii aceia să învețe în niște condiții optime și să nu mai am nici bullying, nici violențe. Dar dacă pe noi ne interesează să nu facem ora de muzică pentru că în locul ei facem matematică sau aprofundăm competențele de lectură atunci, da, vom avea niște copii capabili de performanță la matematică, citesc bine, dar când vor ieși în pauză...”, a explicat conf. univ. dr. Firuța Tacea, în cadrul emisiunii moderată de Sorin Ivan.

Firuța Tacea crede că școala ar trebui să se implice cu mai multă fermitate atât față de elevi, cât și de părinți, dar nu în termenii unei impuneri oarbe.

Citește și „Cum ar trebui să fie profesorul în secolul XXI? Conf. univ. dr. Firuța Tacea: „Eu AȘA îl văd! NU aș putea să răspund altfel!” / VIDEO”

Materialul integral poate fi urmărit mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri





DC Media Group Audience
pixel