Cea mai mare frică a copiilor: NU este vorba despre monștri sau întuneric!

Data publicării:
Cea mai mare frică a copiilor: NU este vorba despre monștri sau de întuneric! / FOTO: freepik.com @EyeEm
Cea mai mare frică a copiilor: NU este vorba despre monștri sau de întuneric! / FOTO: freepik.com @EyeEm

Rafa Guerrero, un psihoterapeut de renume, oferă o perspectivă interesantă asupra relației dintre frică și copii. 



De obicei, când ne gândim la fricile copiilor, ne vin în minte monștri, vrăjitoare și alte creaturi fantastice, precum și animalele despre care au auzit că sunt periculoase. De asemenea, mulți se tem de concepte abstracte, cum ar fi întunericul.

Cu toate acestea, conform lui Guerrero, acestea nu sunt principalele temeri ale copiilor.

Celebrul terapeut, care este și directorul Darwin Psychologists, profesor universitar și un influent comunicator pe rețelele sociale, articole și cărți, identifică trei mari frici universale, valabile pentru toate vârstele. Guerrero subliniază că, deși copiii pot părea că se tem de lucrurile menționate anterior, acestea sunt adesea doar măști ale fricilor mai profunde și mai generale, ceea ce complică gestionarea și sprijinirea lor de către părinți.

Rafa Guerrero identifică trei mari frici ale ființelor umane: teama de atac, frica de abandon și frica de haos. Acestea sunt, potrivit lui, fricile predominante în rândul nostru, văzute de experți precum el ca esențiale pentru supraviețuire și de aceea încercând să le demitizeze de conotațiile lor negative.

Mai mult, Guerrero subliniază că, deși aceste frici sunt comune atât adulților cât și copiilor, ele sunt adesea mai pronunțate la copii. El observă că minorii tind să ascundă aceste frici sub alte forme, comportându-se astfel încât să mascheze temerile lor reale.

Mama tuturor fricilor

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Rafa Guerrero descrie cum, în copilărie și în primele etape ale creșterii, apar anumite frici simbolice: teama de vrăjitoare, de monștri, și de întuneric. Deși întunericul nu este o entitate fizică, părinții unui copil mic înțeleg de ce acesta este grupat cu alte elemente care stârnesc teamă.

Totuși, deși temerile copiilor față de monștri sau fantome pot părea autentice, Guerrero susține că nicio frică nu este mai profundă la vârste fragede decât teama de a pierde legătura cu părinții.

Psihoterapeutul o numește „mama tuturor fricilor” - frica de a pierde legătura cu părinții.

În procesul de creștere, este important să discernem între fricile pe care copiii le exprimă (de fantome, monștri, vrăjitoare etc.) și cea mai profundă frică a tuturor, aceea de a pierde legătura cu persoanele lor de atașament.

Guerrero subliniază importanța înțelegerii acestei frici fundamentale pentru a ajuta copilul să crească sănătos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel