„Cel mai fain lucru” care se întâmplă atunci când părinții sunt prezenți. Coach transformațional Șerb: „Aceste convingeri chiar le vrem în bagajul copilului!”

Data publicării:
„Cel mai fain lucru” care se întâmplă atunci când părinții sunt prezenți. Coach transformațional Șerb: „Aceste convingeri chiar le vrem în bagajul copilului!” / FOTO: freepik.com @namii9
EXCLUSIV
„Cel mai fain lucru” care se întâmplă atunci când părinții sunt prezenți. Coach transformațional Șerb: „Aceste convingeri chiar le vrem în bagajul copilului!” / FOTO: freepik.com @namii9

Coach transformațional pentru părinți Alexandra Șerb, cunoscută și ca „Mamă la pătrat”, a explicat la Părinți Prezenți cum simte copilul starea de prezență a părintelui. 



Experta a vorbit despre impactul stării de prezență a părintelui asupra copilului, subliniind că nu este suficient să spunem că suntem calmi și că vrem să vorbim calm cu copiii noștri. Ea explică modul în care copiii sunt ca niște radare, captând subtilitățile stării părintelui. Alexandra Șerb susține că o prezență autentică și conectată a părintelui oferă copilului un sentiment de siguranță și control. 

„Copilul simte acea stare a mea de prezență. Degeaba spun eu că sunt calmă și vreau să vorbesc cu el calm, dacă eu clocotesc pe dedesubt de furie sau de supărare. Și nu vreau să-i transmit copilului, eu nu vreau, dar copilul ghici ce face? Se conectează fix la acea stare a mea pe care chiar o simt. El este înzestrat cu un radar să capteze toate informațiile de pe corpul meu și corpul meu are niște semnale pe care le dă în mod involuntar. Nu sunt supuse controlului conștient, eu n-am control asupra pupilelor mele cât de mult se dilată și atunci apar niște semne pe corpul meu pe care el le citește foarte bine.

E o discuție lungă tot în scop de supraviețuire, pentru că el cu cât se află în prezența unui părinte mai conectat, mai prezent, care îi transmite sentimentul că sunt în control, sentimentul acesta îi de copilului siguranța și are mai multe șanse de supraviețuire. Când părintele este în starea de avarie, starea de agitație, transmite copilului starea și el nu știe exact ce se întâmplă, dar simte neliniștea. Asta cumva este înregistrat în ADN-ul nostru că scade șansele de supraviețuire. Practic, părintele meu este în avarie, dacă vine un pericol acum cine mă protejează că părintele e deconectat sau e supărat, a explicat Alexandra Șerb la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și Momentul-CHEIE în care copiii chiar au NEVOIE de părinți. Alexandra Șerb: „Acolo punem bazele acelor tipare cu care ei pleacă în viață” / VIDEO

„Mamă la pătrat”: „Cel mai fain lucru care se întâmplă este că el învață atunci când se conectează la această stare de siguranță”

Alexandra Șerb susține că atunci când părintele se simte cu adevărat prezent și conectat cu copilul, rezultatul este remarcabil! Ea a subliniat că această stare de prezență și siguranță a părintelui are un efect calmant asupra sistemului nervos al copilului, contribuind la reducerea comportamentelor dificile. Copilul, simțindu-se în siguranță, devine liber să exploreze și să se dezvolte fără a fi preocupat de semnalele de siguranță.

Atunci când părintele se simte prezent și conectat cu copilul și are acea stare de siguranță, copilul se conectează foarte bine la acea stare și-l vedem. Vedem ce efect calmant poate să aibă această conectare asupra sistemului nervos și asta poate să însemne și comportamente dificile mai puține pentru că el este în siguranță și atunci el poate să exploreze, poate să facă lucruri spre dezvoltarea lui, nu mai e ocupat cu citirea semnalelor de siguranță”, a mai arătat Alexandra Șerb.

Experta a evidențiat beneficiile profunde ale conectării autentice dintre părinte și copil. Un aspect remarcabil este că în această stare de siguranță, copilul învață lecții importante despre viață. Se formează convingeri sănătoase precum „sunt iubit”, „sunt acceptat”, „sunt în siguranță”, construind o bază solidă pentru relaționarea cu ceilalți și explorarea vieții. „Mamă la pătrat” a conturat aceste convingeri pozitive pe care dorim să le cultivăm în sufletele copiilor noștri:

Cel mai fain lucru care se întâmplă este că el învață atunci când se conectează la această stare de siguranță. El învață niște lucruri foarte importante despre viață și atunci se formează convingerile lui expansive, convingerile alea sănătoase cu care vrem să-l trimitem pe copil în viață și anume: sunt iubit, sunt acceptat, sunt în siguranță, să fiu în relație cu cineva se simte bine, se simte în siguranță, sunt acceptat, sunt alinat, dacă ceva mi se întâmplă, e cineva acolo pentru mine, aparțin, simt că dacă greșesc nu mi se întâmplă nimic rău, sunt iubit orice aș face și toate aceste convingeri super faine pe care chiar le vrem în bagajul copilului, să plece cu ele în viață. Viața se vede mult mai frumos prin ele”, a mai spus „Mamă la pătrat”

Vezi și Cum influențează prezența părintelui dezvoltarea creierului copilului? Alexandra Șerb: „Sunt patru ingrediente pe care noi putem să le aducem în relația cu micuțul” / VIDEO

Urmăriți emisiunea integral:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel