Chatul copiilor, între dreptul la intimitate și nevoia de control: Este corect să le citești mesajele?

Data publicării:
Fotografie de la Magnetme/ Pexles
Fotografie de la Magnetme/ Pexles

Părinții se întreabă adesea dacă este corect să citească mesajele de chat ale copiilor lor. O întrebare legitimă care se naște din conștientizarea faptului că și minorii au dreptul la viață privată dar că în același timp adulții au obligația de a-i proteja. Să vedem împreună ce recomandă expertul.



Este corect să citiți mesaje pe chat-urile copiilor dvs.? Mulți părinți se întreabă acest lucru, divizați între nevoia de a controla ceea ce fac minorii, compania pe care o păstrează, dar mai ales modul în care folosesc rețelele sociale și conștientizarea că și copiii au drepturi depline la intimitatea lor. Tocmai din acest motiv răspunsul nu este simplu. Iată sfaturile experților despre cum să rezolvi mai bine problema.

Chatul copiilor, între dreptul la intimitate și nevoia de control

Este evident că atunci când vorbim despre copii apare imediat o întrebare foarte delicată cu privire la dacă părinții ar trebui sau nu să monitorizeze conversațiile copiilor și mișcările acestora pe rețelele sociale.

Este clar, de fapt, că dreptul la intimitate trebuie protejat întotdeauna și acest lucru este demonstrat de faptul că mulți adolescenți, chiar dacă sunt minori, își acuză părinții că au încălcat acest principiu publicând fotografii cu ei înșiși pe rețelele de socializare fără cunoștințele lor. 

Dar, pe de altă parte, este firesc ca părinții să caute modalități, uneori chiar neortodoxe, cum ar fi citirea conversațiilor copiilor lor, pentru a afla mai multe despre ei. 

De fapt, mai ales în faza adolescenței, băieților și fetelor le este ușor să se retragă într-un fel de mutism care îi împiedică pe părinți să știe ce fac, oamenii cu care se întâlnesc, gesturile pe care le fac.

În acest context, citirea chat-urilor copiilor tăi poate fi un fel de colac de salvare care îți permite să ai un control mai mare, în sens pozitiv, asupra lor. 

Este corect să citești conversațiile copiilor tăi?

Părinții au datoria de a lua măsuri rezonabile pentru a preveni comportamentele dăunătoare din partea copiilor lor, îndeplinindu-și rolul de educație, supraveghere și custodie. Nu întâmplător părinții pot fi responsabili pentru acțiunile minorului atunci când este posibil să se demonstreze că aceștia și-au eșuat îndatorirea de protecție.

Sarcina părinților, de fapt, nu este doar aceea de a-și întreține copiii, ci și de educație, iar dacă un copil minor comite o faptă care dăunează unor persoane sau lucruri, părintele este obligat să răspundă pentru aceasta.

Aceasta înseamnă că părinții își pot controla copiii și, prin urmare, teoretic și chat-urile lor, dacă acest lucru servește la educarea lor și la creșterea corectă, precum și la protejarea lor de pericolele care pot fi prezente atât online, cât și în viața reală. .

În esență, părinții pot monitoriza chatul copiilor lor dacă această formă de supraveghere este funcțională pentru a-și îndeplini rolul de părinte.

Citirea conversațiilor copiilor tăi: când este bine să o faci?

Verificarea conversațiilor copiilor lor este un gest la care părinții ar trebui să recurgă doar atunci când bănuiesc că ceva nu este în regulă.

Deci nu din simplă curiozitate precum, de exemplu, de a ști cine este cel mai bun prieten al fiului sau noul iubit al fiicei.

”Cu toate acestea, există semne de care trebuie să fii conștient care pot indica situații potențial riscante sau problematice în viața online a unui adolescent. Acestea pot fi schimbări bruște de comportament, izolarea socială, pierderea interesului pentru activitățile de care ți-au plăcut cândva, scăderi ale performanței academice sau dovezi de comportament periculos sau inadecvat în conversațiile sau conținutul online. În toate aceste cazuri, este important să începeți imediat o conversație deschisă, neagresivă, dar directă și participativă cu copilul dvs”, explică dr. Giovanna Crespi, psihoterapeut, psihiatru.

Citirea conversațiilor minorilor: implicațiile psihologice

„Trebuie ținut cont de faptul că invadarea intimității unui adolescent prin verificarea smartphone-ului său poate avea diverse consecințe psihologice” precizează psihiatrul Crespi.

„Controlul excesiv sau intruziv de către părinți poate avea efecte negative asupra bunăstării emoționale a copiilor și poate submina încrederea în relația părinte-copil. Supravegherea excesivă poate împiedica dezvoltarea autonomiei și independenței copiilor, împiedicându-i să învețe să-și gestioneze intimitatea în mod responsabil și să dezvolte abilități autonome de luare a deciziilor”, mai spune specialistul.

Acest lucru sugerează încă o dată să se procedeze cu verificarea numai atunci când este strict necesar, adică în prezența diferitelor tipuri de semnale care ar putea indica un comportament periculos atât pentru sine, cât și pentru ceilalți.

Fără a abuza vreodată de acest lucru care poate fi considerat o oportunitate doar dacă este folosit cu înțelepciune. Altfel, riscă să se dovedească a fi o sabie cu două tăișuri care, în loc să îmbunătățească relația dintre copii și părinți, riscă să o compromită, chiar și serios.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: confidentialitate copii mesaje parinti





DC Media Group Audience
pixel