Criza lecturii. Profesorul Ioan Neacșu: „Când ai intrat în școală, înseamnă că ai intrat într-o zonă în care libertățile tale sunt legate de competențele tale” / VIDEO

Data publicării:
Criza lecturii. Profesorul Ioan Neacșu „Când ai intrat în școală, înseamnă că ai intrat într-o zonă în care libertățile tale sunt legate de competențele tale” / FOTO: freepik.com
EXCLUSIV
Criza lecturii. Profesorul Ioan Neacșu „Când ai intrat în școală, înseamnă că ai intrat într-o zonă în care libertățile tale sunt legate de competențele tale” / FOTO: freepik.com

Din ce în ce mai puțini copii, elevi, tineri sunt atrași de lectură. Care este motivul? Prof. dr. emerit Ioan Neacșu, de la Universitatea din București, a vorbit despre criza lecturii.



Tot în cadrul ediției de luni, 1 aprilie, al emisiunii Dc Edu, moderată de Sorin Ivan, prof. dr. emerit Ioan Neacșu, de la Universitatea din București, a vorbit despre criza lecturii. 

De ce nu mai citesc copiii? A fost întrebarea adresată de realizator. „Eu am fost format în bibliotecă. Astăzi oamenii nu se mai duc în bibliotecă, se uită pe telefoane. Nu mai avem oameni care să așeze bine cunoașterea într-o poveste, într-un manual. Ucenicia mea, dar și a altor colegi, s-a făcut în bibliotecă. Acum au toți internet. Când ai intrat în școală, înseamnă că ai intrat într-o zonă în care libertățile tale sunt legate de competențele tale. De ce noi formăm, cu puține excepții, am încetat să mai formăm oameni în dublă specializare. De ce un profesor de matematică n-ar putea fi bun ca și profesor de muzică?!”, spune profesorul Ioan Neacșu.

Sorin Ivan, realizatorul emisiunii, a spus că la Oxford există o specializare matematică - filosofie. Ce poate fi mai frumos și mai provocator?!

Citește și „Facultăți de profesori. Prof. dr. emerit Ioan Neacșu: „Una este cunoașterea și alta este înțelegerea cunoașterii” / VIDEO”

Este învățământul românesc pregătit pentru astfel de abordări curajoase și spectaculoase? La această întrebare Ioan Neacșu a răspuns „Nu! Și am să dau un exemplu care pe mine m-a mirat. Am introdus cred că în clasa a VI-a abordările transdisciplinare. Dintr-odată un copil este pus în fața în ceea ce apare oficial subiecte transdisciplinare. Dumnezeule Mare! Dați studenților asta. Cineva a dorit cu orice preț să lovească ceva. Există și o metodă de învățare prin șoc. Nu prin joc, aia ar fi bine. Eu, recunosc, am învățat prin șoc. Trecerea de la retorica mai înaltă spre online. Normal, mi-a servit biblioteca din casă, dar a trebuit ca într-o primă lună, două luni, să învăț mai mult de la studenți. Dau un exemplu pe o anumită diferențiere pe care o fac între ceva care este util și utilizabil. Cred că în curriculum din școala noastră, lucrurile sunt gândite doar să le fie utile, dar nu sunt utilizabile. Trebuie o nouă metodică a evaluării predării, învățării și din nou a evaluării ”, a mai spus profesorul emerit. 

Vezi și „10 cărți perfecte pentru a încuraja interesul pentru lectură la copii și adolescenți”

Puteți urmări mai multe pe această temă în emisiunea de mai jos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel