Facultăți de profesori. Prof. dr. emerit Ioan Neacșu: „Una este cunoașterea și alta este înțelegerea cunoașterii” / VIDEO

Data publicării:
Facultăți de profesori. Prof. dr. emerit Ioan Neacșu „Una este cunoașterea și alta este înțelegerea cunoașterii” / FOTO: freepik.com@vaksmanv
EXCLUSIV
Facultăți de profesori. Prof. dr. emerit Ioan Neacșu „Una este cunoașterea și alta este înțelegerea cunoașterii” / FOTO: freepik.com@vaksmanv

Invitat în cadrul emisiunii DC Edu, prof. dr. emerit Ioan Neacșu, de la Universitatea din București, a vorbit despre crearea facultăților de profesor.



În cadrul emisiunii de luni, 1 aprilie, prof. dr. emerit Ioan Neacșu, de la Universitatea din București, a fost invitatul profesorului univ. dr. Sorin Ivan, decan, dar și director al Revistei Tribuna Învățământului. 

Un alt subiect de interes discutat a fost crearea facultăților de profesor. 

„Un punct de vedere care ar putea să pară, nu dihotomic, ci cu două părți care se îmbină armonios. Una este cunoașterea și alta este înțelegerea cunoașterii. Când noi vorbim de analfabetism funcțional, se poate și la profesori. Știe foarte multă carte, dar nu înțelege valoarea didactică a cunoașterii, nu pentru el, ci pentru copil, elev, student”, a spus profesorul în cadrul emisiunii.

Uneori este excelența, nu neputința, lipsa de experiență sau de exercițiu de a face ca mintea ta să devină plauzibilă sau recognoscibilă de cel ce este în fața ta. „Dacă dai unui profesor bun de matematică să rezolve o problemă de aritmetică el ți-o rezolvă algebric, pentru că mentalul lui are scurtcircuitări ale mentalului. Eu trebuie să duc problema pas cu pas. Eu trebuie să o citesc, să înțeleg relațiile, să fac judecățile și apoi operațiile”, explică Ioan Neacșu.

Vezi și „Calitatea educației, în cădere liberă. Prof. dr. emerit Ioan Neacșu: „Avem o diversificare a stilurilor de predare, nu a predării cu stil” / VIDEO”

Acesta mai spune că facultatea de profesori ar putea fi o bună abordare. „Trebuie să acceptăm și acceptăm și existența unor rute alternative. Poate să fie un inginer excelent care are și o minte așezată structurată, foarte bună, dar este capabil să și explice lucrul acesta. Când mergem undeva, întrebăm: mai este mult până acolo? Și-ți zice: mai mergi! Tu-l întrebi cam cât timp și el îți zice mai mergi. Pentru că a traduce un element spațial în timp e o treabă complicată. De aceea cred că facultățile care pregătesc profesorii ar trebui să pună în mișcare cunoașterea făcută puțin diferit pentru copii”, a mai precizat Ioan Neacșu.

De asemenea, acesta a oferit un exemplu. „De ce nu se mai povestește la clasele mici?! Nu mai știm să povestim. Povestirea a devenit o metodă în care inspectoarele nu o mai recomandă. Este exact ceea ce se întâmplă în școală, când noi vedem seriale de film. Înainte serialele se făceau de la o săptămână la alta. Uneori stăteai o săptămână așteptând să vezi ce s-a întâmplat. Adică era tehnica sarcinii întrerupte. Îți întrerupea povestea, te lăsa să-ți imaginezi, dar o așteptai”, a transmis profesorul emerit. 

Citește și „Profesia didactică, în impas. Prof. dr. emerit Ioan Neacșu: „Unii profesori se tem de elevii deștepți sau creativi” / VIDEO”

Despre acest subiect, dar și altele, puteți urmări în emisiunea de mai jos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri





DC Media Group Audience
pixel