Momentul potrivit pentru a înscrie copiii la concursuri și olimpiade. Claudia Chiru: „Nu în ciclul primar! Asta e o tâmpenie!” / VIDEO

Data publicării:
Momentul potrivit pentru a înscrie copiii la concursuri și olimpiade. Claudia Chiru: „Nu în ciclul primar! Asta e o tâmpenie!” / FOTO: freepik.com @pch.vector
EXCLUSIV
Momentul potrivit pentru a înscrie copiii la concursuri și olimpiade. Claudia Chiru: „Nu în ciclul primar! Asta e o tâmpenie!” / FOTO: freepik.com @pch.vector

În cadrul emisiunii „Părinți Prezenți”, Claudia Chiru, profesor pentru învățământul primar, antreprenoare și fondatoarea SAGA Kid, a dezvăluit aspecte esențiale despre momentul potrivit pentru a înscrie copiii la concursuri și olimpiade. 



Claudia Chiru respinge cu hotărâre ideea de a implica copiii în concursuri și olimpiade încă din ciclul primar. 

„Nu în ciclul primar, asta e o tâmpenie! Eu nu mergeam în ciclul primar la olimpiadă. Nu exista în ciclul primar olimpiada. Aceasta este o găselniță nouă pentru a face părinții să-și trimită copiii de la vârstele astea fragede să concureze. Pentru ce? Că el nici nu mai are noțiunea asta de concurs și nici nu știe de ce se duce acolo. Și pe mulți dacă îi întrebi care este capitala României nu știu să-ți răspundă. Adică facem niște lucruri exagerate, nu”, a punctat Claudia Chiru.

Citește și Ajutăm sau nu copiii la temele pentru acasă? Claudia Chiru lămurește părinții: „Acesta este obiceiul sănătos pentru această sarcină!” / VIDEO

Claudia Chiru: „La ce ne folosește?”

Claudia Chiru afirmă că în ciclul primar, copiii au nevoie să se concentreze pe abilități fundamentale, precum scrierea, citirea, socotitul și atenția, dar nu și pe competiții care nu au sens în această etapă fragedă a educației. Potrivit profesoarei, ideea de a-i compara pe copii între ei nu se aliniază cu natura lor, unde accentul ar trebui să fie pe învățarea comună a tuturor. În loc să încărcăm copiii cu o competiție inutilă, sugerează ea, ar trebui să creăm o atmosferă în care fiecare copil are propriul său ritm și să se concentreze pe evoluția personală. Propune organizarea de momente în care copiii să aibă sarcini de îndeplinit într-un interval de timp specific, pregătindu-i pentru viitoarele provocări ale examenelor. Astfel, concursurile în ciclul primar ar trebui să fie mai degrabă oportunități de evoluție, îmbunătățire și creștere, decât mijloace de a compara copiii între ei. 

„În ciclul primar, copilul are nevoie să învețe să scrie, să citească, să socotească și să stea atent, să ducă un lucru din A în B, să termine lucruri, să poată să exerseze ceea ce face la școală, să aplice în viața reală. Nu avem de ce să-l încărcăm cu această competiție, competitivitate care nu are sens, pentru că ei nu se întrec unii cu alții. Ei trebuie să învețe să citească, să scrie, să socotească toți. Adică nu poate să scape niciunul. Și atunci de ce să zicem `tu scrii mai mult`, `tu scrii mai frumos`, `tu scrii mai urât`. La ce ne folosește? Nu, încărcăm copilul!

Putem să organizăm momente în care copilul să știe că are de terminat ceva într-un timp anume, ca să se obișnuiască cu timpul acesta și cu tempo-ul unui examen. Putem să spunem `uite, acum vreau să vedem dacă toți puteți să rezolvați aceste exerciții în 10 minute și corect și dacă nu, să știm să lucrăm, să putem peste 2 săptămâni să facem asta`. Sub forma aceasta se dau concursuri la ciclul primar, de evoluție, de îmbunătățire, de creștere, nu să îl compar pe X cu Y!”, a mai spus profesorul pentru învățământul primar.

Vezi și Întrebările ideale pe care să le adresezi cadrelor didactice la ședința cu părinții. Claudia Chiru: „Nu poți să întrebi dacă e bun copilul!” / VIDEO

Claudia Chiru: „Eu le propun elevilor mei să se întreacă fiecare cu ei înșiși”

În discuția recentă de la Părinți Prezenți, fondatoarea SAGA Kid a subliniat că, în ciclul gimnazial, această explorare a competițiilor poate începe, având în vedere maturizarea elevilor la această vârstă. Cu toate acestea, în ciclul primar, ea pune accentul pe modul în care învățătorii pot modela abordarea acestor concursuri. Conform Claudiei Chiru, învățătorii au rolul de a crea un cadru în care copiii să se simtă încurajați să se întreacă nu cu ceilalți, ci cu ei înșiși. Ideea nu este să creeze o competiție între elevi, ci să îi încurajeze să-și depășească propriile limite. Propune o abordare mai personalizată, unde fiecare copil își stabilește propriile obiective și își evaluează progresul.

„Cred că din ciclul gimnazial se poate deja, pentru că e altă vârstă. La ciclul primar doamna învățătoare setează cadrul acesta pentru concursuri. Depinde de fiecare învățător cum propune. Eu nu propun elevilor mei concursul ca atare, să se întreacă între ei. Le propun să se întreacă fiecare cu ei înșiși. Adică tu cu tine însuți vezi dacă reușești să termini în timpul ăsta. Dacă nu, trebuie să mai lucrăm și dau și ocazii să lucreze.

Mai putem să folosim concursurile la clasă pentru a ști dacă suntem la nivelul cerut la național sau nu, dar te un feedback pentru noi. Copilul nu trebuie încărcat cu această povară a concursului și a competitivității, pentru că nu e cazul în ciclul primar”, a mai precizat Claudia Chiru.

Urmărește emisiunea Părinți Prezenți integral:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Dezvoltare intelectuala





DC Media Group Audience
pixel