Știri de interes
Psihologul Mihai Copăceanu avertizează public despre pericolele reale la care sunt expuși adolescenții neînsoțiți la festivaluri precum Beach, Please. De ce România permite accesul fără un adult, în timp ce marile festivaluri din Europa interzic clar participarea minorilor singuri?
Ministrul Educației a declarat că nu va accepta niciun compromis care ar afecta profesorii sau cercetătorii. A pus în joc chiar și mandatul său pentru a apăra aceste principii.
„De-a lungul anilor, am gândit un milion de lucruri. Dacă n-ar exista repercusiuni? Le-aș spune cu voce tare” .
EXCLUSIV
De multe ori, părinții spun „nu” înainte să afle despre ce este, de fapt, vorba. Nu pentru că nu iubesc, ci pentru că nu sunt foarte atenți la ce e priceput copilul. Așa, ei riscă să închidă uși pe care copiii nu le vor mai bate niciodată. Iar unele dintre aceste uși duc către lumi care le-ar...
A fi părinte este o provocare continuă și, uneori, chiar și cu cele mai bune intenții, putem face greșeli care afectează echilibrul emoțional al copiilor noștri. Deși nu există un manual perfect de instrucțiuni pentru părinți, rolul acesta se învață pas cu pas, în fiecare zi.
Profesorii observă totul, inclusiv atunci când un copil nu primește acasă ceea ce are cu adevărat nevoie.
Ministrul Daniel David a semnat ordinul de înființare a Programului național pentru pilotarea sistemică a noilor planuri-cadru pentru învățământul liceal – atât de stat, cât și particular sau confesional. Practic, este vorba despre testarea și aplicarea treptată a noii structuri de învățare...
Unele gesturi simple sunt foarte importante în ochii copiilor. Iată șapte lucruri pe care copilul tău le prețuiește cu adevărat.
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că susține dreptul profesorilor de a oferi meditații elevilor, însă cu respectarea unor condiții.
Atenția emoțională oferită de părinți în copilărie joacă un rol esențial în formarea încrederii în sine, a atașamentului și a capacității de a construi relații sănătoase. 
Copiii nu au nevoie de ore întregi de atenție din partea părinților pentru a se simți iubiți și în siguranță. De multe ori, câteva momente bine petrecute pot face diferența. 
„Sindromul bebelușului uitat” se referă la situații în care un părinte sau îngrijitor uită involuntar un copil, adesea un bebeluș, în interiorul unei mașini, cauzând decesul sau rănirea gravă a acestuia, din cauza supraîncălzirii sau frigului.
EXCLUSIV
Miercuri, 2 iulie, începând cu ora 11.00, scriitoarea Camelia Morda Baciu și Flaviu George Predescu dialogheaza, în cadrul emisiunii Născuți în diaspora, despre experiența interacțiunii cu mediul educațional din Italia și despre mentalitatea copiilor români care au învățat în două sisteme...
EXCLUSIV
Pentru a înțelege mai bine cum se formează psihologia copilului român născut în afara granițelor teritoriale trebuie să știm care sunt factorii și fenomenele care îi pot influența comportamentul și evoluția. 
Conform unui studiu recent, aproape 1,7 milioane de burse au fost acordate elevilor în liceu și gimnaziu în anul școlar precedent, o cifră echivalentă cu aproximativ 70 % dintre elevii din învățământul preuniversitar.
Jocul simbolic, cunoscut și ca „joc de rol” sau „joc imaginativ”, este atunci când copilul recreează situații din realitate sau inventate, atribuind sensuri noi obiectelor (de ex. o perie devine microfon, o pătură e covor roșu).
Un studiu publicat pe 30 iunie relevă că mamele duc cea mai mare parte a poverii educaționale. Cu toate acestea, ele se declară tot mai frustrate de un sistem de învățământ perceput ca fiind rigid, inegal și inadecvat nevoilor actuale ale copiilor.
Ministrul Educației, Daniel David, avertizează că metodele rigide de predare, precum dictarea mecanică din manual, îi îndepărtează pe copii de școală și contribuie la abandonul școlar. 
Un nou studiu, publicat în JAMA Network Open pe 29 iunie 2025, a urmărit evoluția greutății a peste 9 400 de copii, cu vârste între 1 și 9 ani, din cohorta ECHO din Statele Unite.
Ministerul Afacerilor Interne a publicat recent un set de recomandări pentru părinții care își înscriu copiii în tabere de vară. 
Începând cu luna septembrie, școlile din această țară ar putea scăpa de o parte din povara birocratică. Guvernul, prin Ministerul Educației, lansează un plan de digitalizare și simplificare a procedurilor administrative și le cere profesorilor și personalului auxiliar să vină cu propuneri...
Nemulțumirile din sistemul educațional ating un nou punct critic. Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) anunță proteste comune care vor avea loc pe 9, 10, 14 și 15 iulie. Protestele se vor desfășura în fața Guvernului,...
EXCLUSIV
De la ce vârstă poate un copil să învețe canto? Ce facem cu micuții care intonează perfect, dar nu pot articula corect cuvintele? Și cum gestionăm vocea care se schimbă? La Părinți Prezenți, profesoara Mirela Paraleu Cicu aduce lumină într-un colț prea puțin explorat din lumea copiilor...
Vis împlinit la 73 de ani!
Românii se află printre cele mai competente populații non-native de limba engleză din lume.

pixel