Scaunul de reflecție, o metodă educațională eficientă: Când și cum să îl folosești

Data publicării:
Fotografie de la Pixabay/ Pexels
Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Scaunul de reflecție este una dintre metodele educaționale cele mai folosite de părinți, dar și în unele școli. Mulți dintre ei folosesc această resursă pentru a-i face pe copii să se gândească la ceva ce au greșit. Dar știm cu adevărat când și cum să-l folosim?



Această metodă constă în a duce copilul într-un colț, de exemplu, într-un dormitor sau sufragerie, și a-l pune să stea pe un scaun, singur, să se gândească dacă ceea ce a făcut a fost corect sau nu. Acesta este de obicei o modalitate excelentă de a-l face să gândească corect și este întotdeauna mult mai ușor să vorbești cu el odată ce a gândit singur. În acest fel își recunoaște mai ușor greșeala. Cu toate acestea, trebuie să știți foarte bine când să utilizați această procedură pentru a nu-l deruta sau înfuria în continuare .

La ce vârstă este recomandat să începeți să trimiteți un copil pe scaunul de reflexie?

În primul rând, este important de știut că nu este o metodă educațională potrivită pentru copiii de 2 ani. La această vârstă, de fapt, când sunt împinși să gândească, nu găsesc soluții și nici nu reflectă la nimic.  

Copiii de 2 ani  nu au capacitatea de a reflecta sau de a opri comportamentul impulsiv în prealabil, așa că la această vârstă prezența unui adult este esențială pentru ca ei să se autogestioneze. Un copil de 2 ani poate considera scaunul de reflecție mai degrabă o pedeapsă decât un spațiu de reflecție și acest lucru îl va face și mai nervos. 

Cu toate acestea,  de la vârsta de 4 sau 5 ani, scaunul de reflexie poate fi eficient în a-i face să gândească. De altfel, educatorii consideră că, începând de la această vârstă, copiii sunt mult mai capabili să reflecteze asupra greșelilor lor și să-și stăpânească impulsivitatea. 

Ce considerații trebuie luate atunci când aduceți un copil pe scaunul de reflecție?

Este indicat să nu strigi niciodată, trebuie să fii ferm, dar nu trebuie să exagerezi niciodată pentru a încerca să-i captezi atenția. Serenitatea dă întotdeauna cele mai bune rezultate.

Nu trebuie să vă duceți niciodată copilul într-un loc întunecat sau cu ușa închisă, deoarece acest lucru l-ar putea determina să intre într-o stare de panică, iar efectul ar fi total opus și contraproductiv.

Trei sau patru minute sunt suficiente. Depășirea a 15 minute poate provoca confuzie și poate distra atenția copilului dumneavoastră.

Mai târziu, când vorbim cu el, este important să-l anunțăm că știm că a învățat lecția  și că cu siguranță se va comporta corect data viitoare. Acest lucru îl va ajuta să-și întărească stima de sine și încrederea în sine.

Folosești scaunul de reflexie pentru a-ți educa copilul și a-l pune pe gânduri? Dacă nu, ce fel de strategie folosești? Lasă-ne comentariul tău!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: comportament copii sacun de refleztie





DC Media Group Audience
pixel