Subiectele care i-au încurcat pe elevi la proba de Limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale. „Se putea și mai bine, dar pun pe seama faptului că m-am cam grăbit”

Data publicării:
Subiectele care i-au încurcat pe elevi la proba de Limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale. „Se putea și mai bine, dar pun pe seama faptului că m-am cam grăbit” / FOTO: freepik.com@syda_productions
Subiectele care i-au încurcat pe elevi la proba de Limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale. „Se putea și mai bine, dar pun pe seama faptului că m-am cam grăbit” / FOTO: freepik.com@syda_productions

Marți, elevii de clasa a VIII-a au susținut prima probă a examenului Evaluării NaționaleMinisterul Educației a publicat subiectele și baremele pentru proba la Limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale. Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a început marți, 25 iunie 2024, în cele 87 de centre de examen din județ.

Cerințele de la Limba română au fost aproape identice cu cele de anul trecut, arată o analiză comparativă făcută de Edupedu.ro. La 10 itemi din 18, elevii au avut de identificat în text sau de scris aceleași lucruri pe care le-au avut în 2023 colegii lor mai mari.

Astfel, absolvenții de gimnaziu au primit două texte suport. Primul din Constantin Chiriţă – „Cireșarii”, iar al doilea din Cella Delavrancea – „Portret”. Pe baza acestor texte, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe.

„Se putea și mai bine”

La subiectul II, candidații au avut de făcut o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să-l caracterizeze pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chiriță, dar şi de compus o argumentare despre dacă sunt sau nu de acord de a-şi petrece vacanţele alături de prieteni. Dacă pentru mulţi dintre absolvenţii clasei a VIII-a aceste subiecte au fost destul de generoase, alţii s-au încurcat la partea de gramatică şi lexic.

„Se putea și mai bine, dar pun pe seama faptului că m-am cam grăbit. Știu sigur că am niște greșeli la gramatică, dar de acum este prea târziu pentru regrete, asta este”, a spus un elev din Botoșani, pentru Părinți și Pitici.

Calendarul Evaluării Naționale 2024

Conform Ministerului Educației, proba scris la Matematică din cadrul Evaluării Naționale se va desfășura joi, 27 iunie.

25 iunie 2024 – proba la Limba și literatura română;

27 iunie 2024 – proba la Matematică;

28 iunie 2024 – proba la Limba și literatura maternă;

3 iulie 2024 – afișarea rezultatelor inițiale, înainte de contestații;

3 iulie (orele 16.00 – 19.00) și 4 iulie (orele 08.00 – 12.00) – depunerea contestațiilor;

4 – 9 iulie – soluționarea contestațiilor;

9 iulie – afișarea rezultatelor finale la Evaluarea Națională 2024. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Educatie
Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel